čtvrtek 18. května 2023

The Creator

No tak to je ale jiné kafe:-). Konečně po dlouhé době pořádné hardcore sci-fi, které není něčí sequel, prequel, reboot, restart, remake nebo spin-off a ještě k tomu vypadá takhle dobře a zjeví se odnikud (alespoň já jsem o filmu doteď nevěděl).

Takhle výrazně potěšil naposledy snad Whannell s Upgradem a to už je nějaký ten pátek zpátky. Edwards má na kontě jasně nejlepší SW od Disneyho a byl už nejvyšší čas, aby se zase s něčím předvedl. A minimálně u traileru se mu to povedlo na jedničku. Kdyby se z toho nakonec vyklubala podobně silná podívaná, jakou byl Blomkampův District 9, tak bych se vůbec nezlobil. Datum premiéry každopádně zakroužkováno a dvakrát podtrženo:-).


Ten prodloužený trailer v IMAXu před M:I byl sice o malinko údernější, ale pořád to působí strašně super a moc doufám, že trailery neklamou tělem a film bude když už ne hit, tak rozhodně skvělá žánrovka (eRko by tomu slušelo víc, ale co se dá dělat). Už kvůli Edwardsovi, který si nějaký spotlight zaslouží:-).

V dnešní době narazit v kinech na standalone hardcore sci-fi bez nějaké populární předlohy v zádech a bez star power v řadách castingu je pomalu zázrak a ještě k tomu když vypadá takhle dobře (nevím proč, ale cítím z toho takový - pozitivní - CP2077 vibe, jen ty neony chybí:-)), takže pokud to nedopadne vysloveně špatně, kino je za mě povinnost.


No, bylo by to pěkné, ale tohle bude spíše osamělá vlaštovka. Masovka z toho nebude, protože to má omezenou cílovku (téma, žádné hvězdy v hlavních rolích) a rozpočet sice není velký, ale zase ne ani úplně malý (typu Upgrade), aby to případně na tržbách až tak "nebolelo". V dnešní době, kdy hoří jako papír i zajeté značky, bude mít Edwards asi co dělat, aby skončil v černých číslech. Mohl by mu pomoct ten slot na přelomu září a října, kdy toho moc v kinech nebude, možná i ten rating a případně word of mouth. Snad to klapne:-).

P.S. Vtipné by bylo, kdyby tenhle "flick" odnikud nakonec dal na prdel letošní M:I v tom, jak má ve filmu vypadat a chovat se AI:-).


Jo, taky mi to ve srovnání s ostatními trailery přišlo trochu low-res a k tomu jako kdyby v obraze bylo navíc filmové zrno jako za starých dobrých analogových časů nebo tak něco.

S ohledem na fakt, že film točili na FX3 od Sony, je dost možné, že to v rámci traileru není žádný omyl nebo chyba, ale tvůrčí záměr (nebo budget limit:-)) a podobný dirty/gritty vizuál bude mít i samotný film.

Každopádně další důvod, proč se na film těšit - nově oznámeno, že OST bude mít na starosti Zimmer:-).


Co k tomu říct jiného, než jen "Ať už je to sakra tady!". Po odsunu Dune (grrr:-() ve mně, jakožto epic sci-fi fanouškovi, zůstala velká prázdnota, ale Edwards mi dává naději, že už ne nadlouho a do kina se těším maximálně:-). Další trailer a další moc pěkná práce, tak pevně doufám, že to nemůže být náhoda a Edwards potvrdí prezentovanou formu i v samotném filmu. Kéž by se z toho stal černý kůň podzimní sezóny a diváci jej podpořili v co možná největších počtech:-).

Když si vzpomenu, že za 80 mega natočil Edwards tohle a za 2x80 mega natočil Snyder tamto (raději bez dalšího komentáře:-)), tak musím slepě věřit, že filmová spravedlnost stále ještě existuje a Edwards si v kinech nenabije hubu.


Vskutku silná slova, ale čte se to moc pěkně a rozhodně lépe, než že trailery kecaly a jde o tuctové béčko a zklamání. Ale i kdyby to nakonec byla jen dobrá žánrovka, tak to beru všemi deseti. Standalone sci-fi bez slavné předlohy a velkých hereckých hvězd v zádech, navíc takhle skvěle vypadající, je v kinech v dnešní sequelově-adaptační době pomalu zázrak.

Snad pozitivní word of mouth pomůže nakopnout tržby nahoru a Edwards si na konto připíše hit jak po kvalitativní, tak finanční stránce. No a kdyby to navíc fakt byl jeden z top filmů roku, tak by to byla krásná třešnička na dortu a velká satisfakce pro Edwardse:-).


Na ty čísla Creatora je tedy fakt smutný pohled. Scénáristicky to žádné veledílo nebylo a bez velkých hvězd a nějaké zajeté značky v zádech se sice žádný tržební zázrak očekávat nedal, ale pohybovat se někde v BO patrech, které okupuje propadák 65, si imho nezasloužil. Edwards si asi zase na pár let dá tvůrčí pauzu a kravaťáci si v budoucnu asi zase důkladně rozmyslí, zda dostane pro kina zelenou nějaký originální sci-fi projekt, nebo se pojede na jistotu, tj. franšízové adaptace a sequely.

Nakonec se možná ukáže, že jít na VOD s omezeným kino releasem, jak to udělal Snyder, bude pro tvůrce podobných standalone sci-fi žánrovek ideální řešení. Tam neustále hledají nové IP, s rozpočtem si nikdo neláme hlavu, dramaturgie neexistuje:-) a zákazníci klikají na nový obsah tak nějak automaticky.