neděle 14. května 2023

Sisu 6/10

Ve scénách, ve kterých se řeší likvidace nacistických parchantů na všechny možné i nemožné způsoby, rozverně nekompromisní a velice zábavné (už Indy prokázal, že není nic lepšího než sledovat, jak dostávají nacisti na prdel, dvojice Dead Snow to doložila i pro jejich zombie verze a tady se to znovu potvrdilo:-)). Ve scénách, ve kterých se řeší cokoliv jiného, než likvidace nacistických parchantů na všechny možné i nemožné způsoby, poměrně rozvleklé a velice nudné. Takových scén sice není ve filmu mnoho, ale nějaké se přece jen najdou (úvodní hledání zlata, veškeré rozhovory nacistů mezi sebou, nebo veškerá interakce skupiny ženských zajatkyň s nacisty, případně hlavním hrdinou) a tenhle sympatický showreel kaskadérů, trikařů a maskérů, roztažený na celovečerní stopáž, zbytečně táhnou k zemi.   

Bohužel v některých ohledech se film drží trochu zkrátka, přestože by nemusel (nacisti mají v průběhu děje tuny příležitostí, jak hlavního hrdinu konečně a definitivně poslat pod zem, kterých samozřejmě nevyužijí, respektive hlavní hrdina přežije naprosto vše, protože jinak by film skončil po půl hodině) a lpění na žánrových klišé (pes a zástupkyně něžného pohlaví nesmí zemřít, ať se děje, co se děje) taktéž není vždy k užitku. Málomluvnost/nemluvnost hlavního hrdiny je sice na první pohled stylová, na druhou stranu to z něj dělá totálně jednorozměrnou figurku a to ještě v mnohem větší míře, než je tomu u ostatních, podobně prázdných, postav. Škoda, že se nevytáhlo pár es z rukávu po stránce pravidel nazi exploitation podžánru, nějaké ty vězeňské nebo koncentrační tábory a likvidace/mučení nebohých civilistů a/nebo zajatců (jakožto další motivace pro hlavního hrdinu se o to brutálněji pomstít) by se sem určitě hodili. 

V součtu na plnohodnotné Inglourious Basterds ve verzi one man army malinko nedotažené, ale jako nízkorozpočtová braková jednohubka pro fanoušky podobných žánrových laskomin (navíc z evropské produkce, což se musí ocenit) docela výživné a chutné. V případném sequelu (nebo ještě lépe prequelu z období Zimní války) by bylo záhodno důkladněji zapracovat na postavách a obecně na scénáři, případně nemít v něm nic jiného než likvidaci nacistických parchantů na všechny možné i nemožné způsoby, navýšit budget a může z toho být přímo delikatesa.