středa 17. května 2023

Evil Dead Rise 5/10

Raimi a Tapert se očividně stále nepoučili. Totéž co průměrný remake, mínus les, plus barák. Cronin udělal přesně to, co před ním Alvarez a nepřekvapivě to dopadlo úplně stejně … průměrně. Nic jsem od toho po trailerech, ve kterých jsem Evil Dead nepoznával ani vzdáleně, nečekal a nic jsem od toho ve výsledku (asi po zásluze:-)) nedostal. Co se naopak dostavilo je zklamání, kam to tahle značka dopracovala, když geniální seriálový Ash vs Evil Dead je ze dne na den zrušen ve prospěch podobně generické záležitosti, která toho se sérii Evil Dead má společného pramálo.

Nápaditost/hravost se tady nevede, přiznaná brakovitost se nekoná, stylovost není na skladě, hutná atmosféra pokulhává, napětí/strach má časté výpadky, černý humor/nadsázka/parodie (nepochopitelně) zcela absentuje, sympatické postavy v nedohlednu (Sutherland jsem starostlivou a milující matku v úvodu filmu nevěřil ani na vteřinu), jen jeden starý rozpadající se barák (který není ve filmu vytěžen zdaleka tolik, jak by člověk očekával - jak z pohledu různorodosti prostředí, tak situací, ve kterých se postavy ocitají) a hromady obyčejné a místy i poměrně nudné brutality, která byla k vidění už nesčetněkrát jinde a tady vypadá totožně. Pokud všechno kromě přepáleného násilí a litrů krve putuje z filmu do koše, zbyde jen sterilní gore fest, což se přesně stalo (tak jako minule s remakem). 

Děj se dost dlouho točí v kruhu, k tomu nějaké příběhové podivnosti (takže všemocný démon nemá problém přeskakovat z jednoho těla do druhého a nakládat s ním jako s hadrovou panenkou, ovšem jedny uzamčené a zabarikádované dveře pro něj představují neřešitelnou překážku:-)?, proč mají děti zase plot armor, když si tady hrajeme na hardcore podívanou?), vedlejší dějová linka s nedobrovolným mateřským údělem Sullivan vyšumí úplně do ztracena, postavy jsou všechny do jedné nezajímavé a nudné (o nějaké sympatičnosti, natož charismatu levelu Campbella, nemůže být bohužel ani řeč) a přál jsem jim od prvních okamžiků filmu nějakou krutou a bolestivou smrt.  

Nějaké dobré nápady se tady najdou (úvodní nálet dronu, záběr skrze kukátko dveří, svazek klíčů ve dveřích výtahu), novinky, byť diskutabilní, také nechybí (přenesení děje z venkova do města má body za snahu o změnu konceptu, ale Raimiho trilogie se pyšní parádní paranoidní atmosférou i proto, že se děj odehrává uprostřed onoho zlověstného lesa, téma rodiny by možná zafungovalo, pokud by divákovi na osudu postav alespoň trochu záleželo), stejně tak vykrádačky odjinud (výtah zatopený krví, final boss v podobě slepence těl), audiovizuál je vcelku fajn (skromný rozpočet je sice na filmu stran počtu lokací a postav poznat, ale nejde o nic zásadního), pár krvavě brutálních scén je opravdu výživných, stopáž se rozumně zastavila na hodině a půl, ale tím to končí. Zbytek bohužel nenadchnul, nepřekvapil a nepobavil.

Nemít to nálepku Evil Dead, tak je to jen další hororové béčko, nahrazující atmosféru a styl krvavostí a brutalitou, v řadě. A ono to vlastně je jen další hororové béčko v řadě, protože ze série Evil Dead si to půjčuje jen ty nejznámější atributy (Necronomicon, trademarkové kamerové jízdy, nahrávky recitování zaklínadel z knihy) a navíc povětšinou nepříliš objevným způsobem. Jsem rád, že jsem to viděl (a nemám tak pocit, že jsem o něco důležitého přišel), nejsem rád, jak to dopadlo (soustředění se pouze na gore fest je u téhle značky prostě krok vedle) a tak jako v případě předělávky nemám potřebu to někdy v budoucnu vidět znovu (na rozdíl od Raimiho geniální trilogie a skvělého seriálu).