sobota 2. března 2024

Bond In Motion Prague 10/10

V rámci výletu přes celou republiku do IMAXu na druhou písečnou dunu jsem využil příležitosti spojit příjemné s užitečným a zavítal jsem také na stále ještě běžící expozici Bond In Motion (kdo zatím váhal, čas na rozmyšlenou už má jen do konce března!), abych se pokochal pohledem na výběr nejslavnějších bondovských hraček. A sakra dobře jsem udělal, protože tahle putovní přehlídka ikonických vozidel a jiné techniky pěkně přehledně a pohromadě představuje parádní průřez bondovskou historií na filmovém plátně. Pro každého správného fanouška "nula nula sedmičky" splněný sen (a navíc za velice rozumnou cenu - tedy pokud se vyhne nákupu merchu:-)).

Expozice čítá přes sedmdesát kusů vozidel, letecké a námořní techniky a filmových rekvizit (plus výstavu kino plakátů všech bondovek), přičemž se dělí na dvě samostatné části (vzdušnou a pozemní/(pod)vodní) a je tvořena sbírkou modelů (od miniatur po makety úctyhodné velikosti) a reálných vozidel a techniky. Pro obě sekce platí, že všechny exponáty jsou stylově nasvíceny a návštěvníky po celou dobu prohlídky doprovází hudební kulisa, složená ze slavných bondovských melodií a titulních songů vybraných filmů (bohužel nabídka není příliš obsáhlá, tudíž se skladby časem opakují). Každý vystavený kus je doprovázen informačním video panelem, na kterém běží ukázka dané scény z příslušného filmu s textovým popisem v EN a CZ, který odhaluje, v mnoha případech extrémně zajímavé, zákulisní informace z produkce a/nebo technické specifikace. Skladba exponátů stran zastoupení jednotlivých filmů je poměrně vyvážená, byť na některé bondovky vůbec nedošlo a jiné se naopak prezentují několika kusy najednou. 

Největší pozornost v první sekci vzbuzuje legendární dvojka Little Nellie a Acrostar, zbytek exponátů tvoří vrtulníky, stíhačka (na L-39 bohužel nedošlo) a "exotičtější" letecká technika (jetpack, kluzák, vzducholoď, lanovka, vznášedlo, raketoplán, atd.), případně rekvizity (filmová klapka, Bondův pas a řidičák, atd.). To nejlepší ovšem přichází až ve druhé sekci a to nejen proto, že se rozprostírá na mnohem větším prostoru. V pomyslné září reflektorů stojí, dle očekávání, zejména početná produkce Astona Martina v čele s nestárnoucím DB5 (a protože se vůz objevil ve více filmech, tak hned v několika iteracích, z nichž jedna nabídne i "praktickou" ukázku funkčnosti:-)), v závěsu za ním pak neméně proslulý "ponorkový" Esprit od Lotusu (alias Wet Nellie) a návrat Astona Martina k sérii v podobě "raketového" V8, vozový park jeho náhradníka BMW je pak zastoupen Z8 (Z3 měla ve své době větší ohlas, ale i nástupce potěšil) a R1200. Nejrůznějších vozidel (Jaguar, Land Rover, atd.) a ostatní techniky (lodě, ponorka, sněžný skútr, důlní vozík, atd.), spolu s další várkou rekvizit (miny, pneu s hroty, umělé oko, padák, atd.), je ovšem daleko více a rovněž stojí za to.

P.S. Insider info z první ruky od (mimo jiné velice příjemné a ochotné:-)) obsluhy - na podzim se show přestěhuje do Vídně, kde se vystavovaná sbírka vozidel údajně ještě o pár kusů rozroste!

Complete Walkthrough