středa 3. května 2023

Dune: Part Two

Wow, doufal jsem, že to bude nálož a zatím to vypadá, že to bude nálož:-). A to si ty nejlepší momenty z filmu pravděpodobně ještě šetří pro další trailery. Uteklo to jako písek voda a další audiovizuální nirvána je za rohem:-). Trailer je pecka, ale i kdyby nebyl, tak se vůbec nic neděje. Villeneuve je jistota a věřím, že druhý díl bude stejně (ne-li ještě více) boží jako první díl, takže no stress a kino je tak jako tak povinnost, nehledě na kvality jakéhokoliv traileru.  

Jestli bude druhý díl absolutní pecka a já věřím, že jo, tak jsem zvědavý, zda akademie využije "druhou šanci" jako u Jacksona s LOTRem a Villeneuve si dojde pro režii/film. A vlastně i ten Zimmer má znovu šanci, i když tam to bude asi složitější s ohledem na to, že za první díl už sošku dostal.


Špičková trailerová práce k jedné velké filmové delikatese, která dost možná překoná jedničku a ta je sama o sobě absolutní top class. Chalamet a Zendaya byli castingová trefa do černého už minule a tady budou mít šanci to znovu potvrdit, k tomu parádní nové posily do castingu, grandiózní měřítko, příběhový klimax a bezchybná audiovizuální stránka, jištěná Zimmerem v pozadí. Co víc si přát? 

Villeneuve už prvním dílem nechal Lynche hodně daleko za sebou a druhý díl jej podle všeho definitivně zadupe do země. Snad se bude dařit i v pokladnách a WB odklepne Villeneuveovi alespoň Dune Messiah, když už ne celou ságu:-). Skončit tuhle značku po jedné knize/dvou filmech by byla sakra škoda, když právě kvůli takovým filmům se staví kina a mělo by se na ně do nich chodit.


Hmm, takže ten pár měsíců starý drb o prozatímní stopáži okolo tři a čtvrt hodiny byl celou dobu vycucaný z prstu, nebo se Villeneuve rozhodl workprint prostříhat a dostat final cut blíž ke stopáži prvního filmu. Škoda, po vydání jedničky jsem se těšil na možnou DC verzi a když nakonec nepřišla, tak nějak jsem doufal, že si velkorysejší minutáž Villeneuve šetří do velkolepější dvojky a zmíněný drb téhle teorii nahrával. Snad se jednou Villeneuve k nějakému prodlouženému sestřihu u obou filmů dokope, v případě téhle značky by mi "Scorsese Cut" vůbec nevadil, právě naopak - čím delší, tím lepší:-).


Zlí, zlí, zlí Warneři, takhle krutě diváky "mučit" předlouhé dva měsíce před premiérou. To nemohli přijít s něčím, co by nebyl po všech stránkách totální cinefilní orgasmus, aby to čekání na film nebylo tak těžké:-)? Už odložení premiéry byla citelná rána a teď k tomu přidali ještě těžkou váhu v podobě traileru, ve kterém si to Villeneuve se Zimmerem a Fraserem dávají na pána a celkově je v něm top tier úplně všechno:-). 

Očekávání po prvním filmu a dosavadních trailerech jsou obrovská, ale pokud je někde šance, že budou nejen naplněna, ale dokonce i překonána, tak sázím na to, že to bude tady. Teď už jen v pokladnách rozbít bank (minimálně dvojité tržby jedničky by bez kudly v zádech, a.k.a. paralelního uvedení na streamu, byly fajn), sklidit zaslouženou oscarovou nadílku (jít ve šlépějích Titanicu a třetího LOTRa by nebylo na škodu) a dát zelenou adaptaci Dune Messiah a bude hotovo:-).


This is cinema 4 real:-). Podobně vzletná prohlášení jsou často ošidná, ale zrovna tady tomu po jedničce nemám důvod nevěřit a kromě toho se to v jednom postě za druhým četlo fakt krásně:-).

Všechny klady z jedničky zachovány a k tomu epesní bitevní sekvence, příběhový klimax a celkově grande finale bez klacků pod nohama v podobě pandemie a day one premiéry na streamu, co víc si přát? Po prvotních ohlasech a vzhledem k nulové konkurenci v době premiéry začínám svému odvážnému tipu na plus minus dvojnásobné tržby jedničky věřit čím dál tím víc:-).


Zatím co jméno, to dobrá nebo rovnou skvělá zpráva, ale s takovou kadencí brzy Villeneuveovi dojdou prominentní místa na plakátech:-). Dělat u něj casting directora je asi hodně easy job ("Villeneuve? Kde to mám podepsat?"):-).


To snad ne:-(. A když bude stávka trvat až do března, tak zase odsun?  A tak pořád dokola, dokud si cast nebude moci udělat povinné press kolečko? Na jednu stranu posunou dvojku na příští rok, na druhou stranu nacpou tři filmy do jednoho měsíce. To mi hlava fakt nebere.


Plán na následující dny je u mě jasný. Den před kinem si doma zopáknu jedničku, abych nasál atmosféru a osvěžil si začátek příběhu, v Den D mě čeká dostaveníčko v IMAXu a den nato se konečně pustím do úplně prvního čtení samotné knihy, což jsem po nadšení z jedničky skoro dva a půl roku odkládal (a bylo sakra těžké to neporušit:-)), abych si do filmů neprojektoval vlastní představy a nevyspoileroval si dopředu děj. A někdy později se na oba filmy podívám znovu "novýma, vědoucíma, očima". A až dojde na adaptaci druhé knihy (pevně věřím, že po úspěchu dvojky to klapne), tak se historie bude opakovat:-).


Villeneuve je proti režisérským/prodlouženým verzím (byť jen ve formě vystřižených scén na videu), na což má jako tvůrce svaté právo, ale zrovna tady by to bylo fakt potřeba a Villeneuve mi v tom sveřepém lpění na jediné možné pravdě (tj. verzi filmu) připomíná fundamentalismus z knihy/filmu:-).

Kromě té hlavní linky s mesiášem je všechno ostatní hrozně nápadně upozaděno. Integrace mesiáše do kmene, vznik romance mezi ústředním párem, partyzánská kampaň proti vládnoucímu rodu, závěrečná velkolepá bitva, výměna na trůnu skrze manželství z rozumu, atd. To vše ve filmu sice je, ale je to podáno strašně uspěchaně a zkratkovitě i pro mě jako (prozatím:-)) neznalce předlohy, který netuší, kolik toho bylo z knihy vynecháno (s výjimkou mentata z jedničky, o čemž jsem se náhodou dočetl). Přitom Jackson s LOTRem dokázal, jak moc prodloužené verze mohou filmu pomoct a fanoušky potěšit (a WB vydělat další prachy:-)).

Kéž by se ze strany WB nechal Villeneuve ukecat k delší verzi, nebo ještě lépe - po vzoru Coppolova Godfathera - k sestřihu obou dílů do jednoho filmu/minisérie s doplněnými vystřiženými scénami z jedničky i dvojky. Ještěže druhá kniha je na počet stránek mnohem úspornější, tam to snad takový problém nebude a do dvou a půl hodin filmu se, doufám, vejde vše podstatné, aniž by se muselo tak brutálně krátit jako tady.


Knihu jsem (zatím stále) nečetl, ale kdo jedničce věnoval (patřičnou:-)) pozornost, tak imho všechno podstatné v ní našel. Je fakt, že některé věci padnou jen jednou větou (často bez obrazového doprovodu) nebo jen čistě obrazem (pro změnu bez doprovodného komentáře) a spousty dalších souvislostí jsou vynechány (tak jako u každé adaptace), ale když si člověk odmyslí ústřední hero's journey linku, tak v podstatě nic jiného, než worldbuilding scény v jedničce nejsou. Toho setupu je v prvním filmu, navzdory zjednodušování, paradoxně tolik, že to pro někoho imho může působit jako "too much" a některé informace přehlédne/přeslechne. Až dvojka do příběhu dodává komplexnější charaktery, vztahové drama, symbolický podtext, myšlenkový přesah, atd. i díky tomu, že dalšímu budování loru se už prakticky nevěnuje. 

Jasně, kdyby Villeneuve přidal každému filmu dvacet nebo třicet minut, tak by to zejména zkratkovité dvojce nepochybně hodně pomohlo, ale kolem a kolem to po filmařské stránce dopadlo, jak nejlépe mohlo. Stačí se podívat na Lynche - obtížně pochopitelný slepenec podivných scén, který v dnešní době vypadá a působí bizarně až směšně (nikoliv nadčasově, jako jiné sci-fi tehdejší doby typu SW, Aliena, BR) a nefunguje ani jako film, natož adaptace knihy.


Viděno podruhé a stále obří pecka, možná ještě o trochu větší. Vědět předem, co mě čeká a díky tomu se moct soustředit na detaily, které mi napoprvé sem tam unikly (skvělá scéna s Ferguson mluvící k Alie a spřádající intriky, koho a jak je potřeba obrátit na víru - jako bych se znovu koukal na Grímu nebo Gluma:-)) a těšit se na všechny highlighty (jízda na červu, útok na kombajn, proslov, souboj, políbení prstenu, atd.), má své nesporné výhody:-). Pořád by to chtělo přidat alespoň dvacet minut děje a vedle spasitelské více rozvést i ostatní linky, plus konec by nemusely být až tak otevřená dvířka vrata k pokračování (čekání na trojku bude podobně intenzivní, jako strkat ruku do krabičky), ale celkově po všech stránkách (audiovizuál, storytelling, casting, fx, atd.) naprostý vrchol současné blockbusterové produkce (Marvel/DC who:-)?).

Nakonec jsem i rád, že to WB odsunul až na letošek a pánové Villeneuve, Fraser, Zimmer a Chalamet budou mít příští rok o tom čase volné pole působnosti, aniž by jim do toho kecal Nolan s Murphym. Pokud se letos neobjeví nějaké překvapení z indie/artové scény, tak cokoliv jiného, než opáčko oscarové sklizně jako v případě třetího LOTRa (částečně i za jedničku), za mě nepřipadá v úvahu.