sobota 3. února 2024

The Beekeeper 6/10

Podle traileru to vypadalo na poměrně zábavné akční béčko a naštěstí to tak dopadlo i se samotným filmem (což s ohledem na scénář z pera packala Wimmera a předchozí Ayerův počin nebylo zdaleka jisté). Kuchaře Seagala sice včelař Statham na lopatky nepoložil, ale zedníka Eckharta poslal do bezvědomí snadno a rychle:-).

Wimmer se tentokrát drží dost na uzdě a scénář je tak jednoduchý a přímočarý, jak jen to jde. Stran mytologie okolo "včelařů" ve stylu Wicka možná až příliš, protože motiv tajné organizace strážců pořádku je ve filmu vytěžen bohužel značně sporadicky (přitom by se o něj dal opřít celý děj). Akce na cokoliv od 87Eleven samozřejmě ani náhodou nemá, ale na poměry podobných levných žánrovek je fajn (nejlépe z toho asi vychází bitka na čerpačce) a je jí poměrně hodně, plus pár krvavějších záběrů, kvůli čemuž si film vysloužil eRkový rating, se tady také najde.

Statham s plnovousem a kšiltovkou, evokující Norrise z 90s, hraje to, co obvykle, tj. málo dialogů (sem tam nějaká hláška) a hodně mlácení, kopání a střílení všech bezejmenných záporáků v okolí a jde mu to pěkně od ruky, Hutcherson jako hlavní záporák bohužel nestojí za pozornost, Irons se ve filmu mihne jen proto, aby se v titulcích objevilo nějaké slavnější jméno a zbytek je typická stafáž. Dvojka není úplně nutná, ale nebránil bych se, kdyby na ní časem došlo.