pondělí 5. února 2024

Foe 4/10

Jako komorní sci-fi je to podvyživené (jak je u podobných levných produkcí nepěkným zvykem, sci-fi prvek je tady jen nezbytná kulisa k tomu, aby se události daly do pohybu, tj. pokud by se samotný děj odehrával v současnosti, vyšlo by to zcela nastejno). Jako psychologické drama je to po většinu času nefungující. Jako komorní psychologické sci-fi drama je to po většinu času nudné, takže celkově víceméně ztráta času.

V předloze na ploše mnoha stran s možností rozvést myšlenkové rozpoložení postav i konkrétní situace do toho nejmenšího detailu to možná funguje jako slušná žánrovka (pokud se pomine nepravděpodobná premisa - podobný koncept by v reálu nefungoval přesně z těch sociologických důvodů, na které v průběhu děje dojde řeč), v adaptaci to skončilo jako nezajímavá historka o dvojici divácky nepřístupných postav s nejasnými emocemi/problémy, která se nepříliš úspěšně snaží napodobit vztahovou studii po vzoru Marriage Story, zabalenou do atraktivního sci-fi hávu.

Výsledkem tak je extra pomalá záležitost s nezáživným dějem, předvídatelným twistem, který je jasný dlouho dopředu úplně každému, kdo už nějaké impostor sci-fi viděl (a kdo náhodou ne, toho film uvede do obrazu hned na začátku skrze výmluvnou textovou předmluvu:-)) a uspávajícím koncem, kterému chybí jakákoliv emocionální nebo alespoň dramatická katarze. Jediné světlo na konci tunelu tady představuje solidně hrající Ronan, ale to je zatraceně málo.