středa 7. února 2024

A Quiet Place: Day One

Pane jo, to vypadá neskutečně našlapaně:-). Úplně tady cítím ty spielbergovské War of the Worlds vibes. Podle prologu ve dvojce, nehvězdného castingu a Sarnoskiho na režijní stoličce jsem od toho očekával, že to bude po vzoru jedničky i dvojky taková produkčně skromná žánrovka, odehrávající se někde na maloměstě/venkově, kam ty hrůzy z invaze mimozemských audiofilů doléhají jen okrajově, ale koukám, že tady se pojede úplně jiná blockbusterová liga a emmerichovským měřítkem to oba předchozí filmy strčí hravě do kapsy (byť na nějaké komornější momenty v průběhu filmu asi také dojde).

Do kina jsem na šmejdy z vesmíru chtěl zajít tak jako tak, ale po traileru posouvám prequel na svém seznamu must-see filmových kousků letošního roku na čelní příčky:-). Snad to tady Sarnoski ukočíruje o trochu lépe než minule (Pig byl fajn, ale do nějaké pecky měl daleko).


Doufám, že samotná invaze ala War of the Worlds dostane ve filmu dost prostoru a ne že to Sarnoski a spol. vyřeší v úvodní desetiminutovce jako tomu bylo ve dvojce a zbytek filmu už bude komorní walk simulator skrze zpustošený Manhattan odříznutý od světa ala Escape from New York. Ve dvojce to jako takový atmosférický bonus pro fanoušky dávalo smysl, tady by to byla docela podpásovka, když už se rozhodli natočit prequel o počátku mimozemské audio apokalypsy. Minulý trailer byl možná trochu větší nářez, ale pořád to vypadá skvěle a návštěva kina je u mě jistá:-).