úterý 20. února 2024

The Iron Claw 8/10

Sportovních dramat je spousty, dobových biopiců o výjimečných jedincích, kteří se v tom kterém sportu zapsali do historie, stejně tak, filmů konkrétně o wrestlingu už v minulosti také pár bylo a tohle je další z řady. V rámci žánru nepřináší prakticky nic nového a přesto jde o parádní podívanou nehledě na to, jaký má divák k cirkusovému mlácení a nahánění soupeřů v ringu, totiž k wrestlingu:-), vztah.

Film totiž po dramatické stránce funguje především jako hutná vztahovka a sociální sonda o vlivu toxického prostředí (v tomto případě reprezentované jak daným sportem, tak i vlastní rodinou:-)) na osud přítomných postav v jednom, přičemž wrestling jako takový hraje v ději poměrně podružnou roli. Také proto se neznalý divák ve filmu nedočká příliš mnoha informací o tom, jak to v zákulisí wrestlingu vlastně chodí (jak moc je celá show domluvená předem, nakolik hraje roli "herecký" talent a nakolik fyzička a zápasnické schopnosti borců, atd.).

Celé by to ovšem zdaleka tak dobře nedopadlo, nebýt výborného castingu. Všichni zúčastnění odvádějí vynikající práci (namakaný Efron se stylovou retro parukou ve fitku asi dostal řádně do těla, ale podle výsledku se to rozhodně vyplatilo, James je extra sympatická jako vždy), díky čemuž všechny příslušné emoce u diváka fungují přesně tak, jak mají. K tomu je potřeba přičíst skvělou atmosféru 80s a zdařilé scény ze samotného ringu, podané "dokumentárním" stylem. Snad jen malinko prvoplánová citová vydíračka na konci filmu trochu moc tlačí na pilu.