neděle 23. dubna 2023

Ant-Man And The Wasp: Quantumania 5/10

Nová fáze, staré problémy a byť pozvolný, přesto setrvalý kvalitativní sestup do komiksového suterénu. Asi to dříve nebo později přijít muselo. Aneb když nevíš kudy kam, vytáhni z rukávu osvědčené eso v podobě nového pestrobarevného světa se spoustou roztodivných tvorů a lokací (protože všemožných jiných světů, dimenzí a vesmírů je v MCU na skladě přece akutní nedostatek) a úspěch je předem zaručen. Marvel si konečně natočil vlastní kopírku SW se vším všudy a udělal to způsobem v poslední době zcela typickým. A totiž nenápaditým až odbytým a vlastně i dost nudným.

Nejen, že je tady všechno řešeno otrocky jako podle šablony z hvězdně-válečné předaleké galaxie, ale tenhle nedostižný vzor film ne moc úspěšně napodobuje i po stránce designu. Mimozemšťani, lodě, města, banda anonymních stormtrooperů k odpravení, starý parťák Lando, který nečekaně zradí (na rozdíl od Williamse jej však Murray od prvního momentu hraje jako ukázkového šmejda, takže žádné překvapení při jeho charakterové otočce se ve filmu nekoná), hnutí odporu, vězeňské cely, trůnní sál s výhledem na probíhající bitvu a všemu vévodí všemocný Palpatine ovládající neviditelnou "sílu" osobně, přičemž i na ty legendární blesky z rukou nakonec dojde:-). Koho v dnešní době pošle do kolen kdovíkolikátá variace na SW, jejíž veškerá inovace spočívá v tom, že vše je v ní jako ve SW, ale horší?

Nejvtipnější věcí na celém filmu je to neustálé oddalování identifikace hlavního záporáka a současně jeho mýtická adorace, která v průběhu filmu dosahuje pomalu až seagalovského levelu. Něco takového může fungovat v rámci minutového dialogu ve stylu Skyfallu ("Not like this. Not like him."), na ploše skoro hodiny děje už fakt ne. Nejen, že to působí směšně, ale už i trochu debilně, zvlášť když jedna z postav zná ono tajemství od úplného začátku. Majors se může snažit sebevíce, ale zatím mi Marvel postavu "největšího záporáka na příští pětiletku" absolutně neprodal. V seriálovém Lokim byl za úplného kašpara a tady je na tom jen o něco málo lépe (poražen nejmarnějším Avengerem široko daleko a hordou mravenců, to jako vážně:-)?). Marvel bude mít ještě sakra těžkou práci, aby při své současné (bídné) formě tuhle postavu dostal na úroveň "pana fialového", z něhož se stal jeden z vůbec nejlepších padouchů v celém MCU.

Pochválit tak není moc co. Snad kromě faktu, že stopáž je naštěstí jen "milosrdné" dvě hodiny a s povinnou expozicí, která po kdoví kolikáté už stejně nikoho nezajímá, se film nijak zvlášť nezdržuje a děj se přesunuje do kvantové říše už po čtvrt hodině stopáže. Plus Majors ve filmu nepůsobí jako takový tragéd, jak jsem se po trailerech původně obával a boxerská vsuvka mezi Majorsem a Ruddem, jako kdyby vystřižená z posledního Creeda:-), je docela fajn. Na zbytek je ale smutný pohled. Všechno vypadá přeplácaně, kýčovitě a uměle (StageCraft zase pro jednou jel na plno), na nějaký ten heist, což byla jedna ze silných stránek téhle značky, se sice nezapomnělo ani tentokrát, vyřešen je ovšem extrémně zkratkovitě, akce je ve filmu zastoupena překvapivě málo s čestnou výjimkou finále, které je samo o sobě jak jinak než utopené v digibordelu a celkově je zkrátka poznat, že si všichni na place jen vydělávají na nájem/důchod.

Trailery mě vůbec nepřesvědčily, protože už tam to vypadalo, že míchat dohromady monumentální pokus o Avengers 4.5 s komorním pojetím jak samotné hlavní postavy, tak obou dosavadních filmů, nebude asi ten nejlepší nápad nejen proto, že tahle postava je v MCU tak trochu do počtu (respektive hodí se jen do role vtipného sidekicka a tím to pomalu končí) a předchozí filmy jsou na tom podobně. A nepřesvědčil mě ani samotný film. Čím dál tím více je jedinou přidanou hodnotou současných komiksových značek fakt, že díky jejich produkci dostane spousty lidí nějakou práci. Ještě pár takových přešlapů a celé MCU je zralé tak akorát na restart úplně stejně, jako to nedávno udělal WB se svým DCEU.