pátek 3. listopadu 2023

Kingdom Of The Planet Of The Apes

Království Planeta opic je tedy slušný jazykový paskvil. A že prej Darebák jedna už nepůjde překonat:-). Bravo, Falcone, zase si to dokázal:-). 

Jinak z těch pár záběrů to vypadá, že se celkovým pojetím půjde hodně ve stopách Wyatta a Reevese, což je dobrá zpráva. Trilogii jsem sice od premiéry už neměl potřebu znovu vidět, ale všechny tři filmy jsem si užil a bylo zábavné sledovat, jakými příběhovými cestičkami se tvůrci nakonec dostanou k událostem kultovního originálu. 

Čtyřka působí, že dějově bude do jisté míry parafrázovat Schaffnerův film (případně i další pokračování), jen člověka v hlavní roli vymění za opici, což je docela zajímavá volba, jak (opět) natočit v podstatě to samé, ale (opět) trochu jiným pohledem. Trilogii hodně táhl Serkis, tak jsem zvědavý, jak si Ball (případně někdo jiný) u nové trojice filmů poradí bez něj.


Mají v plánu rovnou trilogii a už první díl podle traileru působí, že dějově půjde hodně naproti původnímu filmu od Schaffnera (zasazeno stovky let v budoucnosti, putování s domorodou holkou a odkrývání minulosti obou ras) a případně pokračování od Posta (pátrání/objev moderní technologie z doby před apokalypsou - tak schválně, bude to zase atomovka nebo tentokrát AI:-)?), tak jsem zvědavý, kam se chtějí příběhově s dalšími filmy posunout dál, když v rámci předchozí trilogie v podstatě provedli stejné kolečko (jak opice porazily lidi a ovládly planetu) jako sequely originálu z 70s. Snad se tentokrát vydají nějakým novým směrem a ve filmech ukážou/odvypráví něco, co se v sérii ještě neobjevilo.


V tom výčtu velkých skutků lidstva opice nějak zapomněly na filmy. Žádný IMAX do jejich doby zřejmě nepřežil:-). Srdcovka tahle značka pro mě nikdy nebyla, takže oslavné ódy pět nebudu, ale vypadá to stále slibně a dosavadní hypotéza z těch několika málo záběrů v teaseru, že kvalitativně se ve čtyřce snad půjde ve stopách výborné trilogie, byla trailerem dále posílena a nikoliv zpochybněna, což je potěšující zpráva.  

Allan jsem bez blonďaté paruky skoro nepoznal, ale její casting vlastně dává dokonalý smysl. "Mladá ženská hrdinka, která je něčím výjimečná, v doprovodu silného ochránce lomeno vyvrhele, na útěku před nepřáteli z celého (fikčního) světa." Kdepak už jsem něco takového viděl:-)? Doufám, že ta podobnost obou rolí ale nepůjde až tak daleko, že i tady skončí jen jako "živý" MacGuffin. Ve Witcherovi moc prostoru na nějaké výraznější herectví nedostala, tady na tom snad bude o dost lépe.


Udělali to chytře, z Allan v traileru nevypadne ani slovo (jinak by to bylo hned jasné), ale že do toho světa "nepatří" je poznat jak podle oblečení, tak i toho, že se chová jinak než zbytek těch divochů (očividně ji to zapaluje a tyká si s teleskopem).

Ten spekulovaný plot point, který se řešil už po trojce, o využití easter eggu z jedničky (ztracená kosmická loď téhož jména jako ve Schaffnerově originálu - možná s Allan na palubě:-)) dává po traileru čím dál větší smysl. Už v trilogii předváděli jeden retcon událostí z původních filmů za druhým a z traileru to prozatím vypadá, že v tom pokračují i ve čtyřce.


Zajímavá kombinace klipu z filmu a standardního traileru, to si nepamatuju, že bych v poslední době někde jinde viděl. Trailer jinak zase pěkná práce:-). Příběhově prozatím drží vše pod pokličkou, tak nezbývá než doufat, že to má svůj důvod a do filmu si připravili nějaké překvapení. Přece jen není to první film v sérii a dějově natočit pouhý remake Schaffnerova originálu s plot twistem před závěrečnými titulky by už dnes nikoho do kolen asi neposlalo. V trilogii původní filmy ze 70s poměrně elegantně retconovali, tak budu věřit tomu, že se čtyřkou v tom budou pokračovat (minimálně ona hi-tech technologie, po které pátrá hlavní záporák, snad bude ai nebo něco podobně soudobého a nikoliv obstarožní atomovky).


To sice ano, ale se všemi podobnými odkazy si dokázali vyhrát, respektive je modernizovat tak, aby to v dnešní době nepůsobilo zastarale, ale pokud možno aktuálně - viz náhrada atomovek v trilogii virem (z post-covidového pohledu ani netušili, jak se trefili). 

Atomovky jsou oukej v původních filmech z dob studené války (nebo ve Falloutu:-)), kde je to anti-nuclear war poselství směrem k publiku jasné. Vyrukovat s tím samým ve čtyřce jen kvůli tomu, že "modří už vědí", když předchozí tři filmy se tomuhle tématu kompletně vyhnuly a trilogie je postavena na úplně jiných základech, je imho krok zpět. To už bych byl raději, kdyby se jako odkaz na původní filmy potvrdil rumor o využití toho easter eggu z trilogie (novinová zpráva o ztraceném Icarusu).

Jinak ai byl jen takový nástřel, může to být cokoliv jiného současného. Vzhledem k tomu, že podle traileru opičáci s vývojem své civilizace poněkud ustrnuli (což je trochu divné, když jsou intelektem na úrovni lidí a na rozdíl od původních filmů nezačínali od nuly, ale měli technologické výdobytky lidí k dispozici day one a mezitím uplynuly stovky let, ale whatever:-)), to může být klidně jen něco jako garážované drony/tanky/vrtulníky, atd.


Myslel jsem to tak, že McGuffinem by namísto atomovek mohl být právě Icarus, ať už ztroskotá na planetě během dění ve filmu (k tomu by se hodila ta scéna v traileru s teleskopem), nebo na ní havaroval už před stovkami let a během dění ve filmu to vyjde najevo. Allan nemusí být nutně rovnou astronautka, může být jen obyčejná "cestující", která jediná přežila (havárii) / v hibernaci (stovky let od ztroskotání) a logicky tak má znalosti, které hlavního záporáka mohou dovést k vraku a/nebo "unikátnímu" nákladu (a proto po ní pátrá).

Jo, připomíná to 65:-), ale podle synopse má její postava vlastní agendu a navzdory tomu, že se to v trailerech snaží maskovat výběrem scén, ve kterých nemluví, očividně do toho světa nepatří (inteligence, oblečení), což mi stále nejlépe zapadá do konceptu "cizince z vesmíru/jiného času", než někoho, kdo do toho světa patří od narození (a případně žil životem poustevníka).


Co jsem zaznamenal, tak Allan promluvila už pár týdnů zpátky v nějakém tv spotu, takže se dalo tušit, že se to v dalším traileru asi taky objeví, ale je to trochou škoda, že to nakonec propálili na úplném konci kampaně, když si celou dobu hráli s diváky na schovávanou (přestože bylo jasné hned od počátku, jak to s její postavou ve filmu bude). Každopádně materiál vypadá stále skvěle a jsem hodně zvědavý hlavně na Allan, jak si premiérově povede v hlavní roli ve velkém studiovém blockbusteru.