sobota 18. listopadu 2023

Fair Play 6/10

Vysoce konkurenční firemní prostředí, krát zapovězené milostné pletky kolegů, krát charakterové slabosti a vady na obou stranách, děleno nenápaditý scénář a nevýrazná režie, rovná se pokus o korporátní psycho thriller o moci a bezmoci, který skončil někde na půli cesty. 

Kombinace toxické vztahovky a burzovního dramatu o těžkém životě yuppies na papíře nabízela spousty příležitostí, jak rozehrát pořádně mrazivé/žhavé divadlo, ale přenést to do samotného filmu se už tak úplně nepodařilo. Na žádné peprnější scény ve filmu, trochu nepochopitelně, nedojde (první chyba). Všechny vděčné dějové prvky, které by se do podobné žánrovky hodily (intriky, vydírání, interní vyšetřování nebo ještě lépe soud, pokus o (sebe)vraždu, atd.), aby dodaly ději atmosféru, napětí a na konci patřičný klimax (v obou smyslech slova:-)), se filmu vyhnou velkým obloukem (druhá chyba). V okamžiku, kdy se konečně něco opravdu vyhroceného stane (potyčka na wc), film nedlouho poté končí polovičatým finále, které vyšumí do ztracena, namísto toho, aby náležitě vygradoval (třetí chyba). 

Film zachraňuje pár povedených scén (klečení na kolenou, pauza na kafe) a slušný casting. Ehrenreich s Dynevor jsou fajn a Marsan je rovnou skvělý. Jako celovečerní (autorský) debut to není špatné, ale ve všech ohledech šlo zajít mnohem dál.