sobota 11. listopadu 2023

Dumb Money 6/10

Jakmile ve své době kauza GameStopu vyplula na povrch, bylo celkem jasné, že si Hollywood dříve nebo později nenechá ujít vděčnou příležitost převyprávět celou historku široké divácké obci a stalo se. Ideální námět o souboji zlých vlků z Wall Streetu s typově pestrou partičkou nezávislých investorů, který dopadl nepravděpodobným výsledkem, načež tím vstoupil do burzovních dějin, se nakonec přetavil do filmu, který měl být Big Shortem pro novou generaci. 

K tomu mu ovšem chybí zajímavější postavy (všechny do jedné typické charakterové škatulky), dramatičtější průběh (celý děj je postaven jen na monotónním kolečku nákup akcií - vzestup jejich hodnoty - dumání nad tím, zda prodat nebo ne - další nákup akcií) i výsledek celé akce (o čemž vypovídá textový doslov - někdo vydělal, někdo prodělal a bublina splaskla), svižnější tempo a vyváženější pohled (vedle idealistických nerdů, matek samoživitelek a chudých studentek, bojujících za jakési vyšší dobro, byly mezi novopečenými akcionáři pochopitelně i spousty lidí, kteří to celé brali jen jako příležitost si snadno a rychle vydělat a mnozí z nich na tom špatným načasováním brutálně prodělali).

Kromě toho se tady v podstatě nic nevysvětluje a když už náhodou ano, tak ideálně jednou větou, pronesenou jen tak mimochodem (proč právě GameStop, co jsou shorty a longy a kdy a jak ne/fungují?), a jak to nakonec dopadlo se samotným GameStopem (cena akcií v současné době?) divák nezjistí ani z textového doslovu na konci filmu. Výsledkem tak je slušný fintech biopic, ale stran faktoru zábavnosti McKay (natož Scorsese) ukazuje Gillespiemu záda.