čtvrtek 9. listopadu 2023

Ghostbusters: Frozen Empire

Škoda, že u kormidla nezůstal Reitman, řemeslník Kenan je sice taková nic proti ničemu volba, která svěřenou práci plus mínus odvede, ale na vyloženou pecku se zatím nezmohl. Ale zase je vtipné, jak si tady Reitman s Kenanem prohodili role, tudíž u případného dalšího sequelu je řada zase na Reitmanovi:-). 

Jinak Afterlife stál v podstatě jen na citování a nostalgii (legendárního copycat levelu, který předvedl The Force Awakens, sice dosaženo nebylo, ale moc k tomu nechybělo), nové posily byly relativně fajn, ale celé to jednoznačně táhla stará parta, tak jsem zvědavý, zda se tady Sony nebude pouštět do žádných větších akcí a dodá typický sequel ("úplně totéž jako minule, ale všeho víc a jo, pro počasí to platí taky:-)"), nebo se odváže (legendárního fuckoff levelu, který předvedl The Last Jedi, zcela jistě dosaženo nebude, ale čím méně opisování od originálu/Afterlife ve Frozen Empire bude, tím lépe) a zkusí více stavět na nových postavách (a nových strašidlech) tak, aby se značka udržela při životě i poté, co trojka Murray, Aykroyd a Hudson už nebude mít čas/zájem/možnost se zase podívat na plac.


Na jednu stranu je fajn, že podle traileru bude mít stará garda možná ještě o něco více prostoru než minule, protože nové postavy tahouny filmu tak úplně nebyly (částečně proto, že se musely dělit o pozornost), ale na druhou stranu kolik dalších dílů budou ochotni/schopni Murray, Aykroyd a Hudson odtočit a co bude Sony se značkou, takhle těsně svázanou s původním castingem a nostalgií, dělat potom? 

Vypadá to, že Sony tady pojede znovu hodně na jistotu, což finančně asi v současné době (spousty sequelů po mnoha letech s originálním obsazením) dává smysl, ale dříve nebo později ten krok do neznáma (odstřihnutí starých postav a stavění výhradně na těch nových) budou muset stejně udělat. A čím později se to stane, tím náročnější a potenciálně bolestnější to pro ně bude.


OK, takže palčivá otázka, zda Afterlife byl jen povinný kick-off, aby se na znovuzrozenou sérii zaháčkovali fanoušci značky a Frozen Empire už bude postaven okolo nových postav/strašidel a stará parta bude jen do počtu, nebo bude Sony dojit trojku Murray, Aykroyd a Hudson až do smrti (a kdoví, jestli ne i po ní:-)) a do počtu budou nové postavy, byla právě zodpovězena a Frozen Empire bude možná ještě větší nostalgia trip než Afterlife.

Pro kravaťáky od Sony asi naprosto logická volba, ale už minule bylo to citování původního filmu dost na hraně (a bohužel nic moc navíc tam kromě toho nebylo - na rozdíl od trojky Bad Boys, kde šli podobnou "my-víme-že-vy-víte" cestou), tak jsem zvědavý, zda to tady dokážou u publika zase uhrát jen na fan service.


U Ramise byla ta rozlučka imho vcelku dojemná/milá a asi se i nabízela, když jako jediný z týmu už to živý nestihl, ale pokud se podobně budou loučit s každým dalším případným zesnulým, tak si nejsem jistý, zda to bude stále ještě působit jako pocta a nikoliv jako čistý kalkul:-).

Je fakt, že Sony to má těžší, než třeba Universal s dinosaury, protože tahle značka je mnohem více postavena na postavách, než je tomu u jurské série, ale jednou ten krok (až Murray a spol. nebudou mít čas nebo chuť, případně srdeční puls:-)) stejně budou muset udělat a čím těsněji budou sérii dál a dál svazovat s původním castingem, tím to pro ně bude potenciálně těžší.