čtvrtek 12. října 2023

The Nun II 5/10

Rutinér Chaves po průměrném spin-offu La Llorona a průměrném třetím Conjuringu znovu vrací úder a protože se spin-offem to nevyšlo a se sequelem hlavní série taky ne, nezbylo mu nic jiného, než to zkusit se sequelem spin-offu. A nepřekvapivě to dopadlo úplně stejně, tj. všechny neduhy z minula (a předminula) jsou k vidění i zde. 

Vítězná sestava se nemění, takže osvědčená šablona příběhových propriet z předchozích filmů (tj. všeho s mírou) je použita i tentokrát. O nějakém koncentrovaném napětí, natož strachu, nemůže být ani řeč (na to jsou strašidelné segmenty ve filmu příliš krátké a vyskytují se v příliš malém množství), na opravdu nervy drásající scénu tady může divák rovnou zapomenout (hlavní bubák se po většinu času nechává zastupovat svými kolegy, aby se v plné kráse ukázal až na samotném konci, ve kterém toho také moc děsuplného nepředvede), pár fádních lekaček je přítomno jen, aby se neřeklo, na konec je přilepená krátká (nicneříkající) potitulkovka s hlavními hvězdami série Wilsonem a Farmigou, aby se cílovka nalákala na další sequel/prequel/spin-off a je to hotovo. Alespoň, že lehce nudná "dojemně-sbližovací" dějová linka mezi školačkou a školníkem/zahradníkem/inkubátorem démonických sil:-) je v závěru zakončena akční naháněčkou ve věži a na Farmigu v hlavní roli je pořád spolehnutí. 

Bylo by záhodno se do budoucna stran téhle franšízy znovu zaměřit na kvalitu (první a druhý Conjuring) a nikoliv na kvantitu (všechno ostatní), ale rozpočty jsou chytře drženy na uzdě a tržby jsou kupodivu stále respektu hodné, takže světlo na konci tunelu (návrat Wana na režijní stoličku) nadále není v dohledu.