pátek 6. října 2023

Horizon: An American Saga

Já si říkal, že ten konec roku, který Costner teaseoval někdy v květnu, nakonec neklapne (když bylo až doteď úplné ticho po pěšině) a budu muset čekat napřesrok, v kinech to prošumí nebo pravděpodobně pohoří (proč asi nenašel podporu u studiových kravaťáků a musel celý projekt zafinancovat sám?) a to jsem ještě netušil, že jde do boje v extra nabité letní sezóně a ještě k tomu s oběma filmy a měsíčním rozestupem (imho úplná finanční sebevražda), plus zbývajících dvou filmů se kvůli tomu možná vůbec nedočkám, ale kašlu na to:-).

Costner v epickém westernu na velkém plátně s takhle nabitým castingem za zády a to vše hned dvakrát po sobě (kéž by fakt čtyřikrát) je prostě žrádlo. Kino je pro mě tutovka už teď:-).


Epický western v kinech krát dva, super casting a buldok Costner u kormidla je splněný sen všech fanoušků žánru. Za to všechny palce nahoru.

Já jen doufám, že z to nakonec nevznikne Kevin’s Gate a zbývající dva filmy nebudou po finančním průseru obou filmů úplně odpískány. Protože po pandemii mají historické žánry v kinech velké problémy a nasadit to v létě, kdy půjde Costner do souboje s největšími blockbustery sezóny a ještě k tomu tak blízko od sebe, je na papíře jeden tržební red alert vedle druhého. Očividně si nezavolal s Cruisem po premiéře sedmičky M:I, aby zjistil, jak málo stačí k tomu, aby s filmem narazil do zdi:-).

Jinak Costner tvrdí, že do projektu nejenže vložil vlastní prachy, ale vzdal se i svého honoráře, takže projektu absolutně věří. Já taky a to jsem ho ještě ani neviděl:-). Otázkou jen je, kolik nás takových nakonec bude.


Tak produkce trojky se zastavila kvůli stávce, tak nezbývá než doufat, že se znovu rozjede co nejdříve a nikoliv až někdy po premiéře jedničky, kdy už bude o úspěchu značky víceméně jasno. Dobrá zpráva je, že původní plán byl natočit všechny čtyři filmy naráz, takže žádnou podmínku "dodej jedničku (a dvojku) a dál se uvidí" hned při startu Costner neměl (na rozdíl třeba od Villeneuvea), ale podělat se to ještě může - pokud jednička s dvojkou propadnou - na mnoha úrovních (trojku a případně čtyřku uklidí na stream, distributor trojku a čtyřku u nás vůbec neuvede, atd.).


No ty kráso, po tom společném rozhovoru Coppoly s Costnerem vloni, kde mluvil o srdečním projektu, který se snaží dotáhnout do konce přes 35 let a je ochoten na něj vsadit vlastní prachy i honorář, jsem čekal, že to bude nejspíše hodně dobré, ale tohle tady působí naprosto bombasticky:-).

Staromódní, atmosférická, vysokorozpočtová, westernová epika s parádním castingem, ve které je úplně všechno, co se v žánru kdy objevilo a ještě k tomu krát dva (nebo krát čtyři, stane-li se zázrak). Pravděpodobnost, že to v pokladnách brutálně pohoří, sice hraničí téměř s jistotou, ale tenhle projekt je prostě splněný sen všech fanoušků westernu a už jen za to je pro mě podpora zarputilého Costnera v kinech povinnost. Do trojky RDR je sakra daleko, ale letos bude to čekání o poznání méně krušné:-).