neděle 15. října 2023

The Continental (Sezóna 1 - Epizoda 1 - 3)

The Continental - Brothers In Arms (Sezóna 1 - Epizoda 1) 7/10
Mytologie světa a zbraňový fetiš z Wicka se potkává s podsvětím a atmosférou z Gangs of London a časovým zasazením děje a stylovým hudebním doprovodem z videoherní trojky Mafie a je to radost sledovat. Historka o tom, jak Winston k hotelu přišel a kolik lidí při tom skončilo s kulkou v hlavě (nebo jiné, životně důležité části, těla:-)), v první epizodě předvádí solidní rozjezd. Jak se dalo s přesunem značky z plátna na obrazovku předem očekávat, akce tentokrát ustoupila do pozadí ve prospěch dialogových scén, vykreslení postav a vztahů mezi nimi a obecně příběhu. Akce a choreografie bitek sice nedosahuje kvalit jakékoliv potyčky z mateřské série, ale v rámci streamovací produkce jde o nadstandard a ani její množstevní zastoupení v ději není pouze symbolické. Neznámý casting je typově obsazený dokonale (bizarní sourozenecká dvojice zabijáků vládne:-)). Škoda, že se Gibson v ději moc neukáže, ale i na omezeném prostoru dokazuje, že styl a charisma stále neztratil. Pochvala za nečekaný závěr dílu, tematický OST plný dobových pecek a postavu zástupce zákona, čímž padá dosavadní teorie o neexistenci policejních složek v tomto univerzu:-).

The Continental - Loyalty To The Master (Sezóna 1 - Epizoda 2) 7/10
Typická mezihra před velkým finále poté, co v úvodním díle došlo k představení postav a rozestavění figurek na šachovnici. Numizmatický MacGuffin kompletně vyklízí pole, stejně tak (s ohledem na kořeny značky paradoxně) akce je tentokrát jen do počtu, mytologie okolo hotelu, zabijáků a pravidel se opět dávkuje s velkou rozvahou a taktéž dějově se žádný výraznější posun nekoná. Druhá epizoda se tematicky ještě výrazněji odklání od původní série, než tomu bylo v předchozím díle. Činí tak ve prospěch hutného krimi dramatu, které stojí na panoptiku zábavných/bizarních postav všeho druhu, parádním dobovém OST, který dokáže konkrétní scény náležitě podtrhnout a stylové 70s atmosféře NYC a funguje to skvěle. Gibson se bohužel znovu na place příliš dlouho nezdrží (doufám, že alespoň ve finálním zúčtování dostane prostor se patřičně ukázat a totéž pak platí i pro zabijácká dvojčata). Oba díly prozatím dokazují, že wickovské univerzum toho nabízí mnohem více, než jen prvotřídní non-stop akci s gun-fu a špičkový showreel stunt teamu pod vedením Stahelskiho a Kolstada. Snad finální kapitola nepoleví v dosavadní kvalitě a potvrdí výbornou formu celé série.

The Continental - Theater Of Pain (Sezóna 1 - Epizoda 3) 7/10
Dlouhé čekání se naštěstí vyplatilo a grande finale se jednak vrací zpět ke kořenům série a jednak naplňuje poučku o tom nejlepším až na konci. Všechna dosavadní pozitiva série (typově přesný casting, skvělá retro atmosféra a vynikající dobový OST) jsou přítomna i tentokrát a k tomu hned několik vítaných bonusů navíc. Komu v předchozích dílech chyběla pořádná dávka akce, tak se ve třetí epizodě dočkal v míře vrchovaté. Zdejší nesourodá partička antihrdinů v prostorách hotelu rozjíždí v hodinovém klimaxu slušně explozivní afterparty. Akce a choreografie bitek je sice kvalitativně nadále pod úrovní čehokoliv z hlavní série, ale nabízí více než uspokojující bodycount a zabijácká dvojčata konečně dostávají šanci prokázat, že pořekadlo "činy jsou mocnější než slova" rozhodně platí (v jejich případě, vzhledem k jejich neverbálnímu projevu, to platí doslova:-)). Největší pochvala ovšem míří směrem ke Gibsonovi, který v průběhu děje herecky řádí jako ďábel. S plot armorem se v závěru nešetřilo, přesto celkově velice vydařená odbočka značky, ať už jde o jednorázovou záležitost, nebo se někdy v budoucnu objeví další várka historek z podsvětí, totiž z hotelového provozu:-).