čtvrtek 26. října 2023

Expend4bles 5/10

Jak se dalo předem tušit, Waugh po nedávném Hidden Strike ani tentokrát nepřekročil svůj stín (patlal Wimmer je na tom, nečekaně, úplně stejně) a jediná skutečně pozitivní věc na filmu je tak fakt, že s ohledem na tržební výbuch čtyřky je celá tahle vyšeptalá série (ne, ani jednička s dvojkou nejsou žádný velký zázrak) snad jednou provždy pohřbena:-). 

Stallone se ve filmu ukáže jen proto, aby se mohl objevit v traileru a na plakátě, tudíž to celé stojí pouze na Stathamovi (zbytek sestavy tvoří, jako obvykle, nezajímavé křoví, což je v případě Lundgrena opět velká škoda), ale to se předem čekalo. Nová dámská atrakce, nebo-li plastiková barbína lomeno gumový kačer, Fox se stále nenaučila hrát, ale to se také předem čekalo:-) a naštěstí se ve filmu moc dlouho neohřeje. Důvod (rovná se výmluva), proč Stallone v ději z větší části absentuje, je vycucaný z prstu a "šokující" dvojitý plot twist v závěru (Stallone a Garcia) nedává žádný smysl. Všudypřítomná lacinost produkce i castingu tady křičí z každého záběru, přičemž z nepovedeného cgi na úrovni videoher z přelomu století (jakákoliv scéna, ve které se vyskytuje kolabující letadlo nebo loď) rovnou bolí oči.

Akce sice obecně za moc nestojí, ale na druhou stranu je jí poměrně dost. Uwais a Jaa předvedou pár efektních fatalit a nejlepší akční scény ve filmu si, nepřekvapivě, ukradnou pro sebe (bohužel na společnou bitku trestuhodně nedojde). Návrat slibovaného eRkového ratingu také není na škodu (pár průstřelů hlav a cákanců krve navíc se vždycky hodí:-)). Statham se snaží, seč mu síly a charisma stačí. Humor jakž takž funguje. Stopáž je, oproti přepálené trojce, znovu relativně rozumná. Celkově, v rámci podobných nenáročných akčních výplachovek, to je nic proti ničemu.