středa 23. srpna 2023

Star Trek: Strange New Worlds (Sezóna 2 - Epizoda 1 - 10)

Star Trek: Strange New Worlds - The Broken Circle (Sezóna 2 - Epizoda 1) 9/10
Druhá sezóna první epizodou kvalitativně plynule pokračuje tam, kde první sezóna loni skončila, tj. parádní jízda pro každého pravověrného trekkieho od začátku do konce s tím správným ST feelingem. Pochvala tvůrcům za to, že tentokrát dostaly větší prostor vedlejší postavy a znovu došla řeč na frajery s hrbolky na čele. Nová, až překvapivě excentrická, posila do castingu na postu šéfinženýra vypadá slibně a zatím balancuje na hraně zábavnosti/otravnosti vcelku umně. A potěšilo také pomrknutí na úplném konci, které slibuje, že ještěráci zdaleka ještě neřekli poslední slovo.

Star Trek: Strange New Worlds - Ad Astra Per Aspera (Sezóna 2 - Epizoda 2) 9/10
 Legal/courtroom drama epizody mají ve ST dlouhou a bohatou tradici a nejednou patřily k těm vůbec nejlepším v dané sérii. Druhá epizoda se k této tradici úspěšně připojuje. I tady se samozřejmě více nebo méně nápadně poukazuje na současné celospolečenské problémy s přístupem k menšinám, ale je to opět provedeno v té nejlepší tradici a duchu ST. Má to vše, co správný výlet do soudní síně (nejen v rámci ST) má mít. Zdánlivě ztracený případ, extravagantní obhájce, překotné dialogové výměny, právní klička použitá na poslední chvíli a jak jinak než úlevný osvobozující verdikt na konci.

Star Trek: Strange New Worlds - Tomorrow And Tomorrow And Tomorrow (Sezóna 2 - Epizoda 3) 7/10
Ve třetí epizodě tvůrci servírují divákům další tradiční recept ze ST kuchyně v podobě cestování časem a alternativní verze budoucnosti/minulosti. Palec nahoru za opětovné soustředění pozornosti na vedlejší postavy, navíc v hodně neobvyklé, ale o to více atraktivní, sestavě. Morální dilema, spojené s návštěvou jednoho starého (vlastně v tomto případě mladého:-)) známého, je zajímavý nápad. A totéž pak platí pro překvapivou romantickou linku s nečekaně emocionálním dovětkem na konci. Nicméně samotný děj tentokrát není až tak zábavný a současně tempo občas zakolísá.

Star Trek: Strange New Worlds - Among The Lotus Eaters (Sezóna 2 - Epizoda 4) 8/10
Návrat ke klasickému planet of the week formátu se ve čtvrté epizodě děje prostřednictvím neméně klasické ST premisy "výsadek na planetě v ohrožení, posádka lodi na orbitě v ochromení a jak z toho ven". V rámci pravidelného střídání pozornosti se tady tvůrci věnují další vedlejší postavě, ale k tomu dostala prostor i nejvyšší šarže na palubě, což je fajn. Pochvala za kulisy a výpravu, které svou retro atmosférou a záměrnou nedokonalostí prostředí připomenou původní "papundeklovou" sérii. Škoda jen, že se ještě více nepracuje se zajímavou dějovou linkou zapomenutého člena posádky.

Star Trek: Strange New Worlds - Charades (Sezóna 2 - Epizoda 5) 9/10
Další epizoda, další změna použitého storytelling konceptu. Tentokrát padla volba tvůrců na regulérní soap operu, ale v případě páté epizody se jedná o konverzační "vztahovku" v tom nejlepším slova smyslu. Vedle dávky romantiky se zde totiž najde prostor i pro humor, tradiční ST téma prvotního setkání s cizí formou inteligentního života nebo další prohloubení ST kánonu, týkající se ceremoniálních zvyků a pravidel přátel se špičatýma ušima. Palec nahoru za rázný tah tvůrců v závěru dílu porušit stávající status quo a dotáhnout průběžnou dějovou linku "on & ona" až do vítězného konce.

Star Trek: Strange New Worlds - Lost In Translation (Sezóna 2 - Epizoda 6) 7/10
Šestá epizoda přináší další klasickou premisu o komunikačně-interpretačních trampotách posádky při nevědomém setkání s cizí formou inteligentního života, která byla ve ST zpracována již nesčetněkrát. Jak je v této sérii dobrým zvykem, ve středu dění je znovu jiná vedlejší postava, které s řešením případu pomáhá opět nečekaná staronová posila. To vše je pak doprovázeno několika vedlejšími příběhovými linkami, které ovšem hlavnímu ději poněkud ubírají na pozornosti. Bohužel už z podtitulu je předem jasné o co v díle nakonec půjde a žádné překvapení na diváka v ději nečeká.

Star Trek: Strange New Worlds - Those Old Scientists (Sezóna 2 - Epizoda 7) 9/10
Crossoverové epizody jsou obvykle pokladnicí nejrůznějších referencí a pomrknutí tvůrců směrem k divákům a současně výkladní skříní každé série a ST obecně. Nejinak je tomu i v případě sedmé epizody, která svou hravostí a nápaditostí potěší každého trekkieho. Nejenže zde dochází k propojení po stránce obsahu, ale navíc i formy (live action scény se kombinují s animovanými sekvencemi), čehož dokážou tvůrci náležitě využít, aneb neblahé účinky alkoholu na prostorové vnímání. Vtipným bonusem je pak fan service vysvětlení "skutečného" významu kánonického termínu TOS.

Star Trek: Strange New Worlds - Under The Cloak Of War (Sezóna 2 - Epizoda 8) 9/10
Drama založené na temných ozvěnách minulosti vybraných postav, důraz na psychologickou rovinu vyprávění, zkoumání otázek viny a trestu, posouvání hranice svědomí a morálky. Tím vším se pyšní osmá epizoda a nejen tím. Příběhově se komorněji pojatý díl jako obvykle soustředí na další vedlejší postavu, na kterou právě došla řada. Pomáhá si při tom provázáním aktuálního dění s paralelní dějovou linií v minulosti, ve které divák pocítí válečnou vřavu na vlastní kůži a lépe tak pochopí jednání postav v současnosti. Mrazivá pointa pak v nejednoznačném závěru korunuje další parádní díl.

Star Trek: Strange New Worlds - Subspace Rhapsody (Sezóna 2 - Epizoda 9) 9/10
Po crossoverovém výletu do zákoutí animace je tady další experimentální díl zkoumající, co tato série ještě unese. A unese toho hodně, protože devátá epizoda je neméně excelentní. Muzikálové díly mají obvykle za cíl dodat dané sezóně prvek jistého rozptýlení a odlehčení, což je v tomto případě splněno do puntíku hned s několika příjemnými bonusy navíc. Jednak je většina songů opravdu chytlavá (přičemž intermezzo fanoušků krvavého vína je přímo geniální) a jednak zdejší vztahové záležitosti nabývají nečekaně vážného rozměru a k tomu jsou šikovně propojeny s událostmi ST kánonu.

Star Trek: Strange New Worlds - Hegemony (Sezóna 2 - Epizoda 10) 8/10
Po slibném pomrknutí na diváky na konci prvního dílu, aniž by se pak tématu následující díly jakkoliv věnovaly, bylo předem jasné, že si tvůrci nechávají veškeré hrátky s ještěráky jako "grande finale" až na úplný konec druhé sezóny. A přesně to se v desáté epizodě stalo v doprovodu další povědomé postavy, která přidává do proslulé posádkové skládačky další důležitý dílek. Potěšilo romanticko-akční dostaveníčko v nulové gravitaci. Naneštěstí se zde projevil typický sériový syndrom a finále tudíž není tak úplně finále, nýbrž pouze předehra a velké věci se tak odehrají až na začátku třetí sezóny.