středa 23. srpna 2023

Rebel Moon: Part One - A Child Of Fire

OK, takže splácat dohromady totally random scény ze SW, Dune, Foundation, LOTRa, Gladiatora (ta procházka v poli je úplně nejvíc:-)), HP, Fantastic Beasts a kupy dalších filmů z posledních desetiletí a zabalit to do über digibordelového kabátku by Snyderovi šlo, dobrá práce. A bude v téhle vykrádačce Battle Beyond The Stars, což byla vykrádačka The Magnificent Seven, což byla vykrádačka Seven Samurai, kromě toho ještě něco jiného? Tedy kromě legrační snahy o epiku pomalu na úrovni druhého příchodu Krista a wannabe velkého měřítka, které mě do kolen v dnešní době už fakt nepošle? Protože v traileru jsem mimo výše uvedeného nic jiného neviděl. A to nejlepší na konec - nejen, že to bude mít dva díly, ale rovnou i prodloužené eRkové verze:-):-):-). A new hope is gone, Snyder strikes back and return of the slow-mo fest is coming:-).


Pochopím, když do kin někdo hodí jen kinoverzi/pg-13 cut, protože častější protočení za den/širší publikum rovná se potenciálně větší prachy z pokladen a prodlouženou verzi/eRkový cut si schová až na stříbrné placky a stream. Přijít se stejnou taktikou u filmu, který je určen rovnou na stream, kde rating není problém/film si může divák přehrát jak se mu zlíbí, mi připadá padlé na hlavu. Fakt, že na streamu dostane člověk "definitivní" verzi teď a tady, je za mě jedna z výhod, kterou oproti kinům tahle platforma má, tak doufám, že se z tohohle Snyderova přístupu nestane do budoucna nějaký trend.


Zívačka, tříminutový sled scén, ve kterých (když nepočítám mezititulky) není snad vteřina materiálu, který bych už dříve neviděl jinde a hlavně lépe. Edwardsův Creator za stejné prachy měl sice blbý scénář, ale když už nic jiného, tak audiovizuálně to bylo pokoukáníčko. Blbý scénář u Snydera je v podstatě jistota (kdyby se to alespoň nebralo tak smrtelně vážně, proboha), audiovizuál stojí za starou belu a eRkový rating, který by to teoreticky mohl trochu vytáhnout nahoru, dorazí až kdovíkdy, tak čeho se tady chytit? Boutella je sympoška a je fajn, že dostala v něčem hlavní roli, ale všechno ostatní rovná se světlo na konci tunelu v nedohlednu. Pokud/až Snyder zanedlouho vítězoslavně oznámí, že za 300 mega si Netflix objednal další tři filmy, bude to definitivní důkaz, že se světem je něco v nepořádku:-).


Není možné, to musejí být nějaké zákeřné fake news. Vždyť v traileru to vypadalo tak krutopřísně našlapaně - epický audiovizuál, originální design, každá jedna scéna unikát sám pro sebe a tak vůbec. A jo vlastně, už tam to bylo tak akorát k smíchu a bylo jasné, že to bude fakt velký, špatný, no tak nic:-). To je tak, když chce někdo natočit nové SW, ale nemá ani na to, aby natočil nové Chronicles of Riddick a někdo jiný mu přesto dá prachy, aby to zkusil, no. 

Ale co teď bude chudák Snyder dělat, když prodloužené/eRkové verze obou filmů jsou už ohlášené a básnění o bájném Snyder Cutu, který to posune na úplně jiný level, v rámci další pětiletky padá? Nebo má v rukávu ještě šestihodinovou ultimátně-definitivní (pochopitelně černobílou a ve 4:3) verzi, která nakonec všem vytře zrak? Hmm, samé otázky:-).


Jakože to Twohy tehdy prokaučoval po stránce příběhu, postav (vyjma Riddicka) i celé té přepálené mytologie (úplně zbytečná "wannabe next gen SW" omáčka, bez které by to celé fungovalo o dost lépe), ale alespoň audiovizuálně to bylo vcelku fajn. Zatímco Snyder podle trailerů (a samotný film je na tom podle všeho stejně) nezvládl už ani to. 

Nebudu kecat, nakonec se na to stejně podívám (protože Boutella, která mi od třetího ST padla do oka a přál jsem jí nějaký hit), ale nečekám od toho prakticky nic, takže Snyder mě tady může jen příjemně překvapit:-).