pondělí 7. srpna 2023

Dune: Part Two (Bilance)

Já už raději nic netipuju, ať to zase nedopadne blbě:-). Je fakt, že WB jsou střelci a posun na příští rok by, kromě potenciálního tržebního benefitu díky full scale propagaci, měl výhodu i v tom, že by se Villeneuve a spol. zbavili letošní tuhé konkurenci při rozdávání zlatých plešounů, ale jednak kampaň stále běží jako by se nechumelilo, jednak v kinech bude tou dobou pusto prázdno (Napoleon startuje až za tři týdny), "všichni" už tak nějak předem ví, co od dvojky čekat (ultra bombice, mkay:-)?) a moc si nedovedu představit, že lidí, kterých by do kina dotáhlo nějaké promovací small talk kolečko, aniž by znali/doteď viděli jedničku, budou nějaké závratné davy. Takže bych to viděl spíše na současný slot než odložení na příští rok (prosím:-)). 

Divím se ale, že WB nemají v plánu poslat jedničku někdy po prázdninách znovu do kin, aby posbírali ještě pár chechtáků k dobru, ale hlavně tím všem "připomenuli" brzký release dvojky. To jsem po premiéře jedničky bral jako tutovku tak jako u Avatara (zase jeden tip, který mi nevyšel:-)). 


Jednička se potýkala jednak s pandemií a jednak s paralelním uvedením na streamu. S ničím z toho bojovat dvojka naštěstí nebude (a vedle lidí, které v mezidobí jednička nabrala a případně zklamala, tak nějak logicky budou i lidi, které naopak potěšila až nadchla), tak si nějak neumím představit, že se vůči předchozímu filmu nepůjde (o dost) nahoru (a to i bez případné aktivní účastí herců v kampani). To by se muselo stát něco fakt nečekaného, aby se dvojka před jedničku v tržbách nedostala i kdyby nakonec nepomohl ani pomocný faktor "grande finale", který sám o sobě dokáže film vystřelit ještě o trochu výše (trojka LOTRa, osmička HP, TDKR, čtyřka Avengers, atd.).

A stran síly samotné značky jen poznamenám, že jednak je jednička Villeneuveův zdaleka nejúspěšnější film a fakt to nebude o tom, že se tady najednou vyrojily davy jeho fanoušků (v podstatě je zázrak, že mu tenhle obří dvojitý projekt ve WB po BO fiasku BR2049 vůbec odklepli:-)) nebo všechno obstaral hvězdný casting a jednak ať už bylo obecné povědomí o téhle ip před jedničkou na jakékoliv hypotetické "hodnotě", tak po jedničce došlo logicky k jejímu navýšení a nikoliv naopak (a tím pádem i k rozšíření okruhu příznivců).


Škoda, že dnes už je prakticky nemožné zjistit momentum filmu poté, co dostal stream/video release. V době stříbrných placek bylo hned jasné, jak moc film rezonoval při domácí projekci ve srovnání s kinosály, tj. kolik lidí případně film "objevilo" až doma a v případě dvojky lze důvodně předpokládat, že v kinech už chybět nebudou (tuším, že pár značek se takhle v minulosti dočkalo sequelu, přestože v kinech původní film zase tak moc nebodoval).

Každopádně plus 200 mega nad rámec tržeb jedničky je imho minimum toho, co by měl způsobit efekt ne-pandemie a ne-paralelní premiéry na streamu. Věřím tomu, že reputace jedničky*, WoM stran kvalit dvojky, aktuální Chalamet hype, nulová konkurence, obecně hlad po kvalitním big event blockbusteru (protože nic moc nabídka v poslední době) a faktor završení ságy to dostanou na celkově dvojnásobek tržeb jedničky (na tour de press boost moc nevěřím, ale pokud přece jen pomůže, tak nejsem proti:-)). Plus za rok o tomto čase doufám v opakování situace s trojkou LOTRa a nášup zlatých plešounů pro dvojku za celou ságu:-).

*Sílu značky bych tady až tak nepodceňoval, už (na tehdejší obtížné poměry) solidní tržby jedničky ukázaly, že fanouškovská základna Herbertových knih není úplně zanedbatelná a tak jako u LOTRa i tady imho jednička (ať už přímo v kinech, nebo později v obýváku) přivedla ke značce spousty nových duší, které o ní do té doby vůbec nevěděly, nebo o ní nejevily zájem.


Oppie si na miliardu dříve nebo později sáhne, vzhledem k tomu, že Nolan svým filmům pravidelně dopřává re-release (viz teď aktuálně Tenet).

Co ale nechápu je, proč před dvojkou WB nedal jedničce worldwide re-release (dle DOM jen na pár trzích zatím 30 mega), když v tomhle případě nejde o jen tak nějaký sequel, ale zbytek příběhu (první knihy:-)). V kinech nulová konkurence, plno lidí dalo filmu šanci jen/až doma a repete na velkém plátně by s chutí podnikli, plus se najdou jistě i tací, které ke značce potenciálně naláká až dvojka a oba filmy by raději zkonzumovali v kině. V době premiéry jedničky jsem na to sázel jako na tutovku, protože easy money pro WB a free promo pro dvojku a ono nic:-(.

Jinak snad kromě trojky/čtyřky Avengers a dvojky/trojky Spideyho si nepamatuji z poslední doby sérii, kde by tržby mezi jednotlivými díly poskočily o 600 mega (směrem nahoru:-)). Jasně, není pandemie, není souběžná premiéra na streamu, inflace zase o něco poskočila a jednička přivedla ke značce spoustu nových oveček, ale přece jen to svým tématem není vyložený crowd-pleaser a v dohledu nejsou žádné plastikové panenky/osmdesátkové member berries, které by tomu po stránce pr pomohly. Miliarda by byla pěkná, ale hodně pochybuji.


Jednička i přes pandemii a release na streamu je (zaslouženě) nejúspěšnější Villeneuveův film, dvojka tenhle titul (zaslouženě) v dohledné době převezme a víc vědět nepotřebuju:-). Snad jen kromě toho, kdy WB ofiko potvrdí trojku:-).

Na miliardu to je imho moc úzkoprofilové a tematicky "těžké", tj. bez nějakého vnějšího boostu (jako se to - skoro - povedlo v případě Oppieho, který je podobně "náročný" film) by to byl zázrak z ranku Mavericka (rozdíl 600 mega nebo víc mezi jedničkou a dvojkou), na druhou stranu po zhlédnutí filmu věřím, že filmová spravedlnost existuje a se svým předpremiérovým tipem na dvojnásobek tržeb jedničky zůstávám na pozicích. Když už ne teď v prvním běhu, tak to jistí dost pravděpodobný re-release někdy v budoucnu:-).


Zatím dobrý, vůči jedničce dvojnásobný úvodní víkend a dvojnásobné domácí tržby a jede se dál. Všechno pokračuje podle plánu:-). Teď už jen zařídit, aby se z dvojky stala trvalka a po malých částkách přisypávala další týdny a týdny a plus mínus 800 mega, jak jsem tipoval před premiérou, snad bude opravdu ve hře (a když ne teď, tak po re-releasech před premiérou trojky).

Villeneuve se už nyní pomalu, ale jistě dostává do pozice Nolana nebo Camerona (aneb tady máte bianco šek a dejte nám vědět, až budete s projektem hotov:-)), čím více dvojka vydělá, tím pro něj samozřejmě ještě lepší pozice a pokud za dvojku vyfasuje i hromadu zlatých plešounů (věřím, že jo), tak si bude moct fakt dělat úplně cokoliv (třeba počkat s trojkou pět a více let) a kravaťáci mu stejně budou zobat z ruky.

Chalamet je momentálně v kurzu a druhý Wonka jeho momentum asi zase naboostuje, jako se to teď stalo před dvojkou, takže by dávalo smysl na nic nečekat a jít do trojky hned, ale zase Nolan si mezi netopýry taky točil "jiné věci" a nedopadlo to úplně nejhůř:-), tak bych se nezlobil, kdyby se Villeneuve inspiroval a pojal to stejně než se vrhne na trojku:-).