úterý 22. srpna 2023

Heart Of Stone 5/10

Nezdolný podžánr "chicks with guns" se navzdory nevalným kvalitám a finančním výsledkům prakticky všech svých zástupců (čest osamoceným výjimkám) znovu hlásí o slovo:-). Jména z řad hereckých hvězd přicházejí a zase odcházejí, jednou jde o sólovku, jindy se vsadí na týmovku, někdy je oblíbená šablona obohacena o špionážní tématiku a sem tam si tvůrci na pomoc přizvou divácky vděčný eRkový rating, aby publiku ukázali, že tentokrát to myslí opravdu vážně, ale obecný vzorec je u všech podobných žánrovek stále stejný. 

Průměrná akce, v minulosti již mnohokráte viděný příběh, samotný děj od začátku do konce plný klišé, nevýrazný záporák, nesmyslný MacGuffin (který dokáže ovládnout, případně zničit, celý svět, protože tohle tady už dlouho nebylo:-)) a samozřejmě nesmí chybět nějaké "šokující" plot twisty (ideálně týkající se identity hlavního padoucha). A nejnovější ukázka rutinní pásové výroby Netflixu v podobě laciné kopírky série M: I na tom není jinak.

V případě castingu Netflix vsadil na jistotu (aneb když je ve středu dění silná ženská hrdinka, tak je třeba zavolat de Armas nebo Gadot a pokud nebudou mít zrovna čas, tak se spokojit s MBB:-)) a dopadlo to jako obvykle. Gadot hraje svůj standard, tj. tváří se drsně nebo odhodlaně, Dornan nemá dost prostoru na to, aby ukázal něco více než jen jednorozměrnou škatulku jako z učebnice (přičemž jeho záporácká povaha je jasná předem s ohledem na fakt, že jde vedle Gadot o jediné slavnější jméno v titulcích), otravný Schweighöfer se ke slovu (naštěstí) moc nedostane a zbytek místního osazenstva pak nestojí vůbec na řeč. Jistou polehčující okolnost představuje tempo, které je přes vydatnou stopáž slušné, ale na něco více než víkendovou žánrovou spotřebku to nestačí.