středa 16. srpna 2023

Maestro

V léte Oppie, na Vánoce krátce po sobě Bernie a Enzo, mňam:-). Je to teaser, takže se toho moc neřekne, ale čuchám, čuchám tady další poctivý biopic ze staré školy a potenciálně černého koně při rozdávání zlatých plešounů.  I z toho mála to zatím vypadá, že přenechat režii Cooperovi se Spielbergovi vyplatilo. Kdyby to náhodou dopadlo tak, že Nolan, Villeneuve, Fincher, Scorsese, Scott, Mann, atd. vyjdou naprázdno a jackpot sebere Cooper, tak já to napsal jako první:-).


Nečekám od toho nic jiného, než standardní biopic oscarovku s občasnými odskoky k artu, které se točí primárně proto, aby si studio vylepšilo reputaci (výměnou za to, že v pokladnách to, vzhledem k omezené cílovce, obvykle žádnou hitparádou nekončí) a v rámci takto stanovených mantinelů to vypadá více než nadějně. 

Cooper s debutem dokázal, že za kamerou (a psacím stolem) to zvládne stejně zručně jako před ní, teď bude muset dokázat, že to nebyla jen náhoda. Ať už to dopadne jakkoliv (imho dobře), tak respekt minimálně za to, že si k tomu nevybral nějaký další crowd-pleaser projekt, ale poměrně ambiciózní látku:-).