středa 30. srpna 2023

Ferrari

Po problémech STX jsem dost dlouho ani nedoufal, že se Manna do konce roku ještě dočkáme a po většinu roku jsem pomalu každý měsíc checkoval, zda film dostal nějaké datum premiéry. Naštěstí to přece jen vyšlo a podle teaseru to vypadá, že je na co se těšit:-). Konkurence je letos nadmíru silná, ale Driver je herecký chameleon a kdyby mu to klaplo zrovna za tohle, tak bych se vůbec nezlobil:-).

Za mě prozatím černý kůň konce roku a doufám v podobně pohlcující zážitek jakým je Mangoldův Ford vs Ferrari (oba kousky by mohly být do budoucna pěkný tematický double feature), byť u Manna ta závodní část asi zdaleka nebude hrát takový prim jako u Mangolda a imho půjde spíše o vztahovku ve stylu House of Gucci.


Vzhledem k předloze se dalo předem očekávat, že spíše než ve stopách Mangoldova Ford vs Ferrari, kde auta a závody hrají prim, tady půjde o standardní biopic, tudíž se bude klasicky řešit hlavně Ferrariho osobnost, rodina, vztahy, řízení firmy a plno dalších věcí ve stylu House of Gucci a k tomu se jen přidají auta a závody. Trailer imho přesně tak působí, ale pokud Mann v rámci adrenalinových sekvencí sešlápne plynový pedál až na podlahu, tak to ve výsledku nemusí nijak vadit. 

Nikoliv-bezvýhradně-nadšené prvotní ohlasy sice úplně nepotěšily, ale když to dopadne jen jako stylová dobová žánrovka (a kromě toho jako filmový reparát za mizerný low cost biopic o konkurenčním Lamborghini z loňského roku), se kterou se Mann vrátí zpět do formy před dvojkou Heatu, tak budu naprosto spokojen:-).