neděle 26. února 2023

X-Men: First Class

Spolu s X2 a Loganem s přehledem top tier všech zmutovaných příspěvků Foxe do komiksového žánru a jedna z nejlepších komiksovek obecně. Současně taky podobný případ jako Casino Royale u bondovek - po nepřesvědčivém předchozím filmu sebejistý odraz ode dna až na úplný kvalitativní vrchol, který přišel ruku v ruce se zbrusu novým pojetím, obrozeným a skvěle trefeným castingem, návratem k samotných počátkům postav(y) a především s parádním filmem jako takovým, u kterého se povedlo prakticky vše, co se povést mohlo a mělo.

Působivý prolog, skvělá retro atmosféra, chytré provázání fiktivní dějové linky se skutečnými událostmi WW2 a následné Studené války, nesmrtelné pravidlo "film je jen tak dobrý, jak dobrého má záporáka" uplatněno na výbornou (jelikož tady je dobrých záporáků hned několik najednou:-)), dokonale funkční vztah titulní dvojice a parádní vzájemná chemie jejich hereckých představitelů, spousty ikonických scén (tarantinovská scéna v pivnici jako vystřižená z Inglourious Basterds je stále top), várka sexy bond mutant girls, geniální cameo vy-víte-koho (nápověda: je z Kanady:-)) a k tomu všemu ještě skvělé akční finále a originální fatalita směrem k hlavnímu záporákovi jako bonus zdarma. Jo, to byly tenkrát časy, kdy Marvel s DC ještě měli nějakou konkurenci v podobě Sony a Foxe a všechny komiksovky se netočily podle jedné a té samé šablony.

P.S. Vtipné na tom celém je, že v rámci jednotlivých trilogií o mutantech je pokaždé nejlepší jiný díl, tj. nejprve dvojka, poté jednička a následně trojka, jako by na to měl Fox nějaké pravidlo:-).