neděle 13. listopadu 2022

Barry Lyndon

Kubrickova Barryho Lyndona jsem poprvé viděl až v tv v rámci pásma "vybrané/všechny filmy slavného režiséra" na čt a hned napoprvé jsem z něj byl docela paf (což se mi u některých jeho jiných filmů stalo až postupem času), aniž bych vlastně věděl proč. Hrozně dlouhé, nic moc se během děje nestane a hlavní postava je tak trochu hajzl. Ale ta úchvatná audiovizuální stránka, výprava a kostýmy, přesní herci, celková patina filmu, která se skvěle hodila k tématu, ukázkový story arc se vzestupem a pádem jednoho hochštaplera a tradiční Kubrickova preciznost a puntičkářství v každém detailu, to vše asi zafungovalo i na mou, značně přízemní, mysl:-).

Jednu dobu to pro mě byl úplně nejoblíbenější Kubrickův film. Tam se sice během let dostal jiný kandidát, ale v podobné "dream team" filmografii je vlastně jedno, co je něčího diváka topka, protože i zbytek peletonu nebude nijak zvlášť pozadu. Každopádně pořádný a výživný komentář by si pochopitelně zasloužil každý mistrův počin.

Věčná škoda, že Kubrickovi po propadáku Waterloo krachl ten Napoleon. Když člověk vidí, co dokázal v relativně komorním Barrym Lyndonovi, tak co teprve, kdyby dostal šanci natočit svůj srdcový projekt a ještě k tomu ve full scale. Ale zase bychom se asi nedočkali skvělého Barryho Lyndona. Hmm, těžká volba:-).