středa 23. listopadu 2022

Andor (Sezóna 1)

Jo no, ale v případě zobrazení Impéria v trochu lepším světle by se jim zhroutil celý ten narativ (resp. samozřejmě nezhroutil, naopak by to tomu boji dodalo další rozměr, ale kravaťáci si to myslí), který u Impéria vybudoval už Lucas, tj. kombinace antického Říma a nacistické Třetí říše, tudíž povstalci mají morální právo na vítězství, ať už jej dosáhnou jakkoliv (viz Clerks a chudáci najatí řemeslníci, pracující na druhé Death Star:-)).

V tomhle setupu se můžeme maximálně tak dočkat někoho z Impéria, který prozře a začne jej rozkládat zevnitř (a.k.a. variace na von Stauffenberga), případně přeběhne k povstalcům (viz Ahmed v RO). Že by naopak prozřel někdo od povstalců (protože třeba jejich útok, zamýšlený na Impy, odnesli výhradně civilisté) a přidal se k Impériu, nebo bylo ukázáno, že Impérium, co já vím - zavádí do všech koutů vesmíru zdravotní péči, zdroje pitné vody, potraviny a léky, povinné vzdělání, eliminuje lokální kriminalitu, chrání civilisty před nájezdníky/piráty, whatever, je úplná utopie (bohužel).

Přitom by to nijak neospravedlňovalo to, čeho se jinde a jinak Impové dopouští, ale jen by to do příběhu vneslo trochu té (mnou žádané) šedi. Pokud by s ní pochopitelně tvůrci dále smysluplně pracovali, nikoliv stylem pětivteřinový záběr a ideálně na něco hodně v pozadí (viz stejnopohlavní polibek v EIX). Děcka by tuhle úroveň pravděpodobně stejně minula, takže Disney by se o své prachy z merchu a zároveň o stížnosti rodičů, že jim děti pokládají nepříjemné otázky "kdo je vlastně hodný/zlý" bát nemusel a dospívající/dospělé publikum by možná vícerozměrné SW ocenilo (já rozhodně jo).


Jen o tom imho dokola mluví, aniž by to názorně předvedl (viz ten rozhovor s krtkem v ISB, kde to raději všechno odvypráví, než abychom cokoliv z toho viděli). Totéž ten úmysl po heistu jednoho z nich zradit a utéct s kořistí, nebo po jeho útěku rozkaz zabít Andora, aby neprozradil Impům vše co o povstalcích ví. Pokud máš na mysli onen heist v obecné rovině, který se Skarsgård rozhodl provést i s vědomím jaké konsekvence to následně bude mít (hromadné zatýkání, čistky, přísnější zákony, atd.), tak to je imho totéž jako třeba atentát na Heydricha - strůjce a vykonavatele asi taky moc lidí nepovažuje za nějaké rozporuplné osobnosti (protože Lidice a spol.).

Případně - abych to udržel v SW mantinelech - zničení první Death Star, byť jim muselo být jasné, co zkáza stanice způsobí, pokud na ní nebude Palpy i Vader - což se stalo:-) (tj. Impérium nebude poraženo a bude se mstít). Ukázáno to sice nebylo, ale předpokládat, že následovaly podobné (resp. ještě násobně rozsáhlejší) restrikce jako po heistu v Andorovi, je celkem logický úsudek. A taky to z povstalců v OT v očích většiny nedělá žádné šedé figury. I ten Smith v Clerks to myslel čistě jako vtip. 

Jo, kdyby třeba v Andorovi ukázali, že se na tu základnu povstalecké komando dostalo tak, že zlikvidovali nějakou skupinku domorodců (nepohodlní svědci) a převzali jejich roli/oblečení/věci, nebo aby při infiltraci odvedli pozornost nechali někde něco vybuchnout a přišli při tom o život civilisté, případně že povstalci používají podobné výslechové metody jako Impové (ať mi nikdo neříká, že ke všemu intelu se dostanou jen tak, že ty lidi prostě ukecají ke spolupráci:-) - v RO byl jen takový malý náznak), tak to by bylo už o něčem jiném.

Jestli myslíš jiný moment, tak jej klidně popiš, je samozřejmě možné, že mi něco uniklo. Zatím mi to ale připadá, že ta jedna jediná scéna na začátku RO je stále maximum Disneyho konkrétní snahy o nějakou nejednoznačnost povstalců v celém SW.