pondělí 14. listopadu 2022

Avatar: The Way Of Water (Bilance)

Strejda Jim bude zase králem (světa):-). Na kino frontě klid, všichni konkurenti (ehm, jací konkurenti:-)?) odklizeni na příští rok, hlad diváků po good old blockbusterech klasického střihu (typu Mavericka) obrovský, ještě větší důraz na rodinnou linku a zábavu úplně pro všechny a předpokládaná audiovizuální prezentace, ze které si většina diváků (opět) sedne na prdel.

Plus příští rok v únoru, kdy bude imho v kinech úplně stejně mrtvo jako teď v prosinci, začne do kasičky přisypávat re-release Titanicu (nedivil bych se, kdyby v té době byl Avatar ještě v kinech a dělal slušná čísla).

Kravaťáci v Disney/ex-Foxu by lepší startovací podmínky Cameronovi pro zkasírování všeho a všech nejrůznějšími odsuny premiéry nevymysleli:-).  


I vy malověrní, strejda Jim vám (zase) ukáže:-). Kdo tipoval, že si pavouk v době zuřící pandemie a bez pomoci soudruhů dojde téměř pro 2m? Kdo tipoval, že si pokračování po letech o letadýlkách a opět bez pomoci soudruhů dojde téměř pro 1.5m? Kdo tipoval, že si dinosauři dojdou pro 1m (já jo:-) - sice těsně a díky soudruhům, ale na to se historie ptát nebude)?

Cestičku mají v Disney umetenou díky nulové konkurenci a hladu po old fashion blockbusterech dokonale, takže pokud tam nepracují úplní idioti a Cameron dodá svůj obvyklý (ve srovná se zbytkem startovacího pole über) standard, tak "prodají" film jako big event/big comeback, který nemá cenu vidět nikde jinde než v kině, fakt úplně každému a značně velkému množství z nich opakovaně.

Budu odvážný a věřím, že když to půjde dobře, bude se končit někde okolo posledního pavouka, případně ještě výš a když (z jakýchkoliv důvodů) ne, tak někde okolo Mavericka. Snad to Cameron neposere a nepřijdu o věneček ikonku:-).


The Lord of Bucks: The Return of the BO King:-). Producenty nervózně refreshovat BOM bych si dokázal představit možná tak u F&F 10 nebo M:I 7&8, kde se rozpočet vymkl kontrole a nejsou to série, ve kterých je tutovka, že filmy budou obří cashgrab tak jako tak (u M:I je to trochu nepochopitelné s ohledem na dodávanou kvalitu, ale to je jiný příběh), u Camerona/Landaua fakt ne.

I když o tom, že dvojka/trojka musí uspět, aby došlo na čtyřku/pětku mluvil Cameron už před nějakou dobou, tak imho není náhoda, že tuhle historku vytahuje znovu před premiérou dvojky - imho jde primárně o "součást marketingové hry", jak zajistit, aby se o filmu mluvilo a ideálně ve stylu "to je ten film, který je tak drahý, že musí vydělat xyz" -> message pro diváky = je to tak drahé, protože je to obří a úrovní všeho pak "whole new level" = musíš to vidět. Kromě toho je otázkou, co všechno vlastně počítá do pomyslných nákladů (vývoj kamerové techniky pro podvodní scény, produkce, marketing, atd.) a zda nepočítá dvojku a trojku dohromady (tipnul bych si, že jo). 

Každopádně ať už si dvojka dojde pro jakékoliv numero (osobně doufám, že někam ke Spideymu a možná ještě dál se dostane), tak nepůjde o konečnou, protože budou v průběhu let tutově následovat další re-releasy (ať už s dalšími díly, nebo výroční) a pár chechtáků se ještě opakovaně přisype.

P.S. Jo a žádná dvojka Piraní (kde prý mají dokonce lítat, či co) neexistuje, za šíření podobných fake news (lítající piraně? tak určitě:-)) by měly padat tvrdé tresty:-).  


Avatar i Titanic mají domestic tržby 30%. Vykládat větu "In order to be profitable, he’d said, “you have to be the third or fourth highest-grossing film in history. That’s your threshold. That’s your break even.” https://www.gq.com/story/james-cameron-profile-men-of-the-year-2022 tak, že měl na mysli US tržby imho nedává moc smysl, když mu 70% (dejme tomu, že dvojka na tom bude stejně) dělá zbytek světa. I kvůli kontextu toho jak to řekl (how expensive? very fucking). 


Overseas tržby se pohybují okolo 60% až 70% prakticky u všech filmů v top 100 ww (když pominu v US extra silné značky typu SW, kde se to blíží půl na půl) nehledě na kurz usd, zapojení Číny, prakticky cokoliv, takže se odvažuji tipovat, že dvojka na tom bude s podílem stejně. 

Podstatnější je ale to, že nevíme, co do kalkulace nákladů všechno započítal, jinak by se dalo odvodit, zda měl na mysli domestic nebo overseas. Takhle naslepo mi prostě "in history" = "in domestic history" nedává žádný smysl, když má k tomu souběžně 2x až 3x tak velký finanční tok z overseas.


První 100m otevírák v Cameronově kariéře a jízda pokračuje, a.k.a. všechno jde podle plánu:-). Na dost dlouho nulová konkurence všude okolo a pokud si někdo chce v období svátků odpočinout od každodenního shonu v kině, tak Avatar je jasná volba. Totéž platí, pokud si bude chtít odpočinout až po Novém roce:-). Cameron a spol. imho sází právě na to, že se u dvojky potvrdí status trvalky. A něco mi říká, že se železňák po letech zase objeví v top listu nejlépe placených lidí v entertainment businessu ve Forbes:-).

Protože o čtyřce s pětkou ještě ofiko nepadlo ani slovo, přestože je už teď jasné, že z filmu je obří hit (možná ne v kontextu all time, ale v (post)pandemic éře rozhodně a pořád si myslím, že ten budget je za dvojku s trojkou dohromady). Možná až padne miliarda, nebo po Novém roce. Trojka bude nepochybně také úspěšná a pokud počítají s tím, že čtyřka s pětkou budou vznikat opět souběžně a s cca dvěma roky na fx a postprodukci, plus se má dodržet ten představený release plan, tak by měli začít točit už někdy příští rok.


Moc pěkný, ať už si o dvojce myslí kdokoliv cokoliv, tak Cameron si max profit za svůj přístup k filmařině zaslouží jako málokdo a jsem rád, že jej publikum více než podrželo:). Jinak žádné obvyklé extrémní propady v dohledu, naopak jak doma, tak venku se z víkendu na víkend posiluje, na většině trhů se preferují dražší projekce, word of mouth očividně funguje a v programu kin pěkně umeteno až do Ant-Mana (respektive Titanicu:-)) příští měsíc. Dvou miliarda sice zatím není vyloženě tutovka, ale prakticky není důvod, proč by měl Cameron v dohledné době končit ve své BO krasojízdě. Kdyby nadto šli soudruzi do sebe a padla by F9 se svými 200m plus, tak by to bylo úplně ideální:-). #itain'tovertillitsover #maytheboxofficebewithyou #toinfinityandbeyond #nobodyputscameroninacorner


Já to říkal:-). Sice jsem nebyl zdaleka sám, ale jsem rád, že mou drahocennou důvěru v něho vloženou Cameron nezklamal. Ne, kecám, důležité především je, že to vážně vyšlo, pavouk padne, Cameron si může úlevně oddechnout, Disney nehodí dcp s trojkou do koše (jako WB s Batgirl:-)), protože dvojka nedala Cameronem zmíněnou dvoumiliardu a čtyřka s pětkou dříve nebo později dostanou zelenou. Hell yeah:-).


Po téhle krasojízdě vypadají ty komentáře před premiérou o tom, jak bude mít Cameron co dělat, aby vůbec "zvládl" miliardu, protože koho tahle značka po 13 letech zajímá, totéž 3D atrakce, pandemie a lidi přestali chodit do kina, jednička byla náhoda/souhra okolností/whatever, atd. fakt vtipně:-). Už se těším, až si za dva roky s trojkou tohle kolečko zopakujeme. OK, jednička byla úspěch, dvojka sice taky vyšla (náhoda/souhra okolností/whatever), ale na trojku už vážně, ale opravdu vážně, (skoro) nikdo zvědavý nebude, atd. Tak určitě:-).

Cameron na férovku buduje SW universe pro 21. století. Atrakce v Disney parku check, spolupráce s Legem check, porno parodie check:-), loni dvojka, letos nebo příští rok Frontiers of Pandora, napřesrok trojka a to se ta opravdová lavina teprve formuje. Další hry, seriály a dost možná spin-offy od jiných režisérů (Rodriguez mrk mrk:-)) jsou imho jen otázkou času. Za časů šetřílka Foxe by to bylo "někdy/možná/jednou", u skrblíka Disneyho je to úplná tutovka (pokud do toho sám Cameron nehodí z nějakého důvodu vidle).

Titanic příští měsíc sice nějaké drobné zase přisype, ale výhledově by mohl nakonec padnout i ten, protože dvojku jistě čeká mnoho a mnoho dalších re-releaseů před trojkou, čtyřkou i pětkou (přinejmenším by byli v Disney idioti, kdyby tuhle kličku znovu nevyzkoušeli a vlastně bych se moc nedivil, kdyby to zkusili už letos někdy na konci roku, pokud bude nějaká příhodná příležitost typu konkrétního BO numera, viz Endgame vs jednička).


Bylo by celkem vtipné, kdyby se dvojka dotáhla na Titanic do jeho re-releasu a pak bychom pár týdnů sledovali "one man army", jak se vzájemně přetahuje o třetí místo celosvětově a Cameron opakovaně píše sám sobě congrats o překonání Titanicu/dvojky:-). Čína stále slušně přisypává (F9 jako největší pandemická kasírka u nich padne) a celkově má Cameron minimálně do konce měsíce volné pole působnosti, takže nějaká šance tady je.

Jinak se ale trochu divím, že stran čtyřky a pětky je stále ticho po pěšině. Loni jsem tipoval, že touhle dobou už bude mít Cameron ofiko zelenou. Pokud na fx a post-produkci u každého dílu počítají se zhruba dvěma roky, tak to aby s produkcí začali už někdy letos.

P.S. Výsledky Pussycat naprosto zasloužené, protože film je pecka a je fajn, že to publikum reflektuje nejen v hodnocení, ale i v pokladnách (což zdaleka není pravidlo).  


To jo, s jejich Novým rokem příští týden do kin naběhne domácí produkce a s ní i soudruzi ve velkém, ale Avatar má mít údajně výjimku na dobu promítání (netuším na jak dlouho), tak možná zafunguje efekt, kdy bude dál přisypávat docela málo, ale dost dlouho:-). 


Ou jé, už to pomalu začíná:-). Titanic je hit, ale s nějakými modrásky bude mít Cameron problém. Avatar je hit, ale dvojka už "mojo" mít nebude. Dvojka je hit, ale trojka už to nezvládne:-).

Tržby dvojky celkem jasně ukazují, že většina publika je spokojená. Není žádný důvod, proč by tahle skupina lidí nedorazila i na trojku. Není žádný důvod věřit, že by trojka šla kvalitativně nějak výrazně dolů. Cameron tvrdí, že každý další díl bude lepší - vzhledem k tomu, že dvojka je prakticky jen sidequest, resp. prolog, který především rozestavěl figurky na šachovnici pro další děj, nemám problém někomu, kdo vyhodí kompletní scénář pro dvojku do koše, protože pro něj není dost dobrý (a to je v něm souboj Na'vi v nulové gravitaci:-)) a prostě sepíše nový, tohle tvrzení věřit. Zvlášť když si podle rumorů pro trojku chystá věci, které diváci v sérii ještě neviděli.

Jasně že žádný tvůrce o svém připravovaném filmu neřekne, že už to není ono, nebo to stojí rovnou za ... nic, ale tvl řeč je snad o Cameronovi, ne? Jo, druhá Piraňa je brak, ale dál? Dál bylo přepisování historie, novodobé stavební kameny žánru a trikové revoluce:-).


U Camerona už mi pomalu docházejí komentáře:-). Téměř každý týden padne nějaká meta (o které jsem do té doby ani neměl tušení) a modrovodní trvalka za sebou v nejrůznějších žebříčcích/statistikách stále neúnavně zanechává jeden film za druhým. Pokud Titanic nezopakuje famózní tržební jízdu svého prvotního 3D releasu (což se asi nestane), tak jej Cameron s největší pravděpodobností avataří dvojkou znovu potopí (ehm:-)).

Pokud nemá Cameron s Disneym/ex-Foxem nějaký exclusive deal na dobu promítání v kinech (nedivil bych se), tak jsem zvědavý, kdy dvojku konečně uklidí na stream a jak si dál v pokladnách povede. Jak ukázal loni Maverick a nyní i Pussycat, pokud je film pecka, tak docela dost lidí na něj do kina zajde i přesto, že je již k dispozici na streamu. Tady by tomu bylo imho podobně.