středa 23. března 2022

Deep Water 4/10

Krátká verze: Takový ten pocit, když Tvůj film staví svou premisu na postavě de Armas a ta je víc hot/vtipná/chytrá jako vedlejší postava v pár minutové scéně v NTTD, než v celém Tvém filmu, ve kterém má být hlavním hybatelem děje:-). 

Dlouhá verze: Trailery v tomto případě vůbec nelhaly a výsledný film je úplně stejný cringe fest jako ony. Knižní předlohu neznám, takže nemohu posoudit, zda je mizerná stejně jako její filmová adaptace, nebo se na výsledku podepsal až Lyne, ale tak nějak ani nemám chuť na tom cokoliv měnit.

Affleckova postava má být ambivalentní a filmu trvá přesně hodinu, než Lyne divákům prozradí, která z variant je ta správná (ne, žádné překvapení se nekoná), ovšem potíž je v tom, že Affleck ji hraje způsobem, který napovídá zcela jasně, která z nich to bude a tudíž se jen čeká, kdy to Lyne propálí naplno. Postava de Armas má být pro změnu klasická femme fatale, bohužel její hot chick factor na mně tady vůbec nefungoval (zdálo se mi to, nebo ke každým šatům nosila jeden a ten samý typ jehel?) a není vůbec jasné, jakou má vlastně stran vztahu s Affleckem motivaci (dítě ji nezajímá, prachy podle všeho taky ne, opakovaně dává Affleckovi najevo svou nespokojenost, kterou si kompenzuje avantýrami, následně jej dokonce podezřívá z vraždy svého amanta a přesto s ním dál zůstává).

Erotické scény k smíchu (mizivá chemie mezi Affleckem a de Armas), napětí nulové, akce téměř žádná (ale kudos neznáménu stuntmanovi za vcelku slušný bike trial:-)), úmorné tempo, zápletka točící se v kruhu (objeví se frajer na scéně, záhy je odklizen z cesty, aby se obratem poté objevil další a tak stále dokola), často nesmyslné dialogy (nejen v rámci filmového děje, ale imho samy o sobě - takový ten level "Chceš dnes vyrazit do kina nebo zůstaneme doma? Ano, prosím."), idiotské postavy všechny do jedné (najmu si detektiva a po jeho prozrazení začnu cíl sledovat sám, namísto toho, abych jednoduše najal někoho jiného?) a finální scéna, která nedává smysl (hysterická de Armas obviní před zástupci policie Afflecka z vraždy, aby u následující vraždy chladnokrevně zahladila stopy a stala se spolupachatelem, protože…těžko říct).

P.S. Top scéna: Jedu opětovně ukrýt mrtvolu, kterou může někdo zahlédnout, aby mě při tom viděl soused zrovna v okamžiku, kdy se část těla zase odhalí, načež jej pronásleduji a umlčím a následně se spokojeně vrátím domů s pocitem dobře vykonané práce bez toho, aniž bych odhalenou část těla opět ukryl, ergo hlavní důvod, proč jsem se k mrtvole vůbec vydal:-). Prostě geniální:-).