neděle 20. března 2022

Ambulance 6/10

Přestože jde o remake filmu z roku 2005, svou zápletkou i celkovým stylem Bayův poslední počin vypadá, jako by vznikl někdy v půlce 90s (a kdyby to byla pravda, Gyllenhaalovu roli by nepochybně hrál Cage, Travolta nebo Reeves:-)). Což je pro fanoušky akčňáků z té doby, minimálně na papíře, dobrá zpráva. | Jednoduše se vymění autobus ze Speedu (se kterým sdílí stejnou tříaktovou strukturu - výtah > banka / autobus > ambulance / metro > sklad/nemocnice) za ambulanci, za "filmově-realistické" LA zaskočí Los Santos z pětky GTA, takže nechybějí latino gangy, low ridery s namontovanými rotačními kanóny, policejní káry vybuchující po jakémkoliv kontaktu s čímkoliv, praktické ruční granátomety a podobné blbinky a parádní žánrovka je na světě. To by ji ovšem musel Bay skutečně natočit někdy v dobách Bad Boys a The Rock, kdy byl na začátku své kariéry a současně na jejím vrcholu (a s ohledem na sebereference právě na zmíněné dva fláky si to sám Bay velice dobře uvědomuje).

Nyní po 25 letech z toho, bohužel, vzešel koncepční kočkopes, který se na jednu stranu snaží být "realistickou" kriminálkou po vzoru třeba Heatu, která klade důraz na postavy, vzájemné (vyhrocené) vztahy mezi nimi a na jejich psychologii, plus téměř až procedurální fungování policejních složek a na druhou stranu tohle všechno hází za hlavu výměnou za klasickou "bayovštinu" s kamerovými prostocviky (které mi na po desáté a dál už začaly pomalu lézt na nervy), epileptickým střihem, opulentní akcí (která ale není imho moc dobře sestříhána a v určitých momentech není zcela jasné, co se právě teď děje) a výbuchy na každém rohu, jednoduchým humorem pro teenagery a jednorozměrnými figurkami jakoby vypadlými z dvojky Bad Boys (což ve výsledku, naneštěstí, platí i pro hlavní herecký trojlístek a obzvláště v případě González je to škoda). Samy o sobě jsou oba přístupy ok, ale pokud jsou namixovány v jednom filmu a neustále se, co pár minut, střídají, tak to jednak nevyhnutelně skřípe a jednak tím stopáž nabobtná na, nikoliv nezbytně potřebné, dvě a čtvrt hodiny.

Shodou okolností jsem před pár dny znovu rozehrál pětku GTA, která právě vyšla pro next gen konzole a možná právě proto jsem si film vcelku užil (krátké video zcela věrně kopírující děj filmu, natočené v GTA Online, je jen otázkou času), ale kdyby jej Bay natočil ve své top formě ve zmíněné půlce 90s, bavil bych se zcela jistě ještě mnohem lépe.