neděle 13. února 2022

Uncharted 6/10

Z trailerů jsem čekal jednoduchou a nenáročnou žánrovou jednohubku ala poslední Tomb Raider a v kině jsem dostal jednoduchou a nenáročnou žánrovou jednohubku, takže no hard feelings. Což po těch letech v production hell, výměně bezpočtu režisérů (a obsazení) a s tím souvisejícím neustálém přepisování scénáře je vlastně možná až malý zázrak.

Holland je úplně v pohodě, Wahlberg vlastně taky (charakterový posun Sullyho mi nikterak nevadil, protože film je origin, tj. tohle není tentýž Sully jako ve hrách, aneb poznávací znamení: chybí pornoknírek:-)), Ali je své herní předloze asi nejblíže z celé trojice, Banderas (jak jsem se už po trailerech obával) nemá zdaleka tolik prostoru, jak by si zasloužil, což je škoda a Gabrielle je na tom podobně, což až tak škoda není (protože stejně spadá do osvědčené škatulky instantní záporák na jedno použití), film má slušné tempo (a naštěstí naopak nemá Netflixáckých přepálených 150 minut), akce a exteriéry nejsou tak okatě digitální jako v jiných nedávných kusech (Jungle Cruise, Red Notice) a potěšily i drobné vtípky a easter eggy na herní předlohu (obzvláště cameo Northa bylo hodně fajn:-)).

Na druhou stranu samotné akce je ve filmu vcelku poskrovnu (jak jsem se už po trailerech rovněž obával), oba největší akční highlighty jsou sice spektakulární, ale byly propáleny už v trailerech a nic moc navíc v rámci nich už ve filmu není, hádanky a rébusy nejsou příliš propracované, platforming se k mé nelibosti v podstatě nekoná vůbec a hudební motiv je trestuhodně nevyužitý (tahle pitomá móda "máme skvělou hudbu z předlohy/původního filmu, ale do našeho filmu ji nedáme vůbec, minimálně, nebo v takovém remixu, že už ji málem nejde poznat" mě už začíná pomalu štvát:-().

Celkově jde o jednu z těch lepších herních adaptací a slušný základ pro budoucí filmovou sérii (ve které - pokud se zadaří - budou ve finále trilogie za takových 5 let jak Holland, tak Wahlberg v tom správném "videoherním" věku:-)), přičemž pokud by se tvůrcům v pokračování podařil podobně razantní kvalitativní skok jako ND u herní dvojky, vůbec bych se nezlobil. Plus je škoda, že letos nevyšel ten přímý souboj s podobně produkčně problémovým projektem a totiž pátým Indym. Snad se starému dobrému ofidiofobikovi, který tohle všechno začal, bude napřesrok dařit mnohem lépe.

P.S. Co se týče polonahých (jakýchkoliv) těl, tak musím bohužel konstatovat, že jsem zdaleka nebyl tak nadšen jako někteří jiní, protože na rozdíl od polonahého Hollanda, se kterým tvůrci nešetřili, podvodní scénu Ali v plavkách, která byla v traileru, z filmu úplně vyhodili, oh crap:-).