středa 9. února 2022

Mission: Impossible - Dead Reckoning: Part One

Budget podle Variety prý „díky“ covidu 290 mega
Pochopitelně bez marketingu. Uff. Paramount/Cruise chce sice něco vydolovat z pojišťoven, ale pomalu to začíná vypadat, že cokoliv pod miliardu bude celkem průser (a k tomu dost možná i bez pomoci od východních soudruhů).

Jinak potvrzeno, že sedmička a osmička bude jeden příběh (prý s cliffhangerem uprostřed), což byl jeden z důvodů (vyjma pandemie), proč se sedmička odsunula. Původně se měly oba díly natáčet najednou z čehož sešlo a Cruise chce mít jistotu, že filmy na sebe budou dobře navazovat (což se nejlépe provede, když už jsou oba filmy dotočeny:-)). Plus osmička má být pro Cruise grande finale, takže možná i proto jeden velký příběh rozdělený na dva filmy, a.k.a. rozloučení ve velkém stylu.


Totální nerdgasm a plná palba (když už ne tady, tak kde jinde, že?).

Člověk si řekne, že po Rouge Nation a Fallout už není kam stoupat, protože jaká je šance, že někdo natočí tři (natož čtyři) naprosté pecky v řadě … a pak uvidí teaser na první Dead Reckoning:-).

Jen doufám, že z filmu toho nakonec moc nevypadne/není tam moc věcí, které dali čistě jen do teaseru/trailerů (ano, kamión vs vrtulník u Falloutu mě štve dodnes:-)), protože to vypadá naprosto neuvěřitelně.


Takové ty řeči o tom, že v tomhle díle tvůrci natočili ty nejvíc nejšílenější kaskadérské kousky vůbec a původně si ani nebyli jistí, zda to vlastně vůbec natočit půjde a kdyby se o tom, jak to přesně dělali, dozvěděla pojišťovna, tak mají utrum (tak určitě:-)) jsou obvykle marketingové kecy tak akorát pro zasmání. Tedy jen do okamžiku, kdy dojde řeč na Cruise:-).

Od visení na skále bez jištění ve dvojce, přes několikero HALO seskoků v šestce, po opakované skákání ze srázu na motorce v sedmičce - neskutečný frajer:-). Nejlepší na tom je, jak by se každý jiný po takovém stuntu odebral s úlevou do karavanu, zatímco Cruise na McQuarrieho houkne, že si to půjde zopakovat, protože to určitě dokáže ještě o něco lépe:-).


Jak se dalo čekat - velká paráda, ukázková trailerová práce, horký kandidát na nejlepší film letošního roku minimálně v rámci svého žánru (souboj s Wickem bude na ostří nože:-)) a jako bonus zdarma žádné kecy o rodině:-).

Trailer má hodně podobný feeling jako trailer na Fallout, což je skvělá zpráva, protože pokud se podaří kvalitativně dorovnat (nebo dokonce překonat) Fallout, tak po všech těch produkčních problémech to bude o to obdivuhodnější výkon a zasloužená satisfakce pro Cruise i McQuarrieho.

Jen doufám, že se tentokrát všechny prezentované atrakce dostanou i do finálního sestřihu, respektive nejsou tady žádné scény určené jen pro trailer:-). A samozřejmě držím palce, ať už konečně padne ta vytoužená miliarda a prosím za to, aby slibovaný cliffhanger na konci byl "milosrdný", protože čekání na osmičku bude neúnosně dlouhé samo o sobě:-).


No jasně, že neskončí:-). Paramount silných ip ve svém katalogu moc nemá a tohle je jedna z toho mála, co funguje. Roky se bezradně točí v kruhu se Star Trekem a děkuje Bohu Cruiseovi za to, že má alespoň M:I, která dlouhodobě šlape bez ztráty kytičky, takže hodit ji přes palubu nepřipadá v úvahu, ať už s Crusiem nebo bez něj.

Možná se něco změnilo během natáčení, Cruise nakonec změnil názor, nebo na něj McQuarrie tlačil, aby do toho znovu šel, ale mám dojem, že v průběhu produkce kolovalo info, že sedmička s osmičkou jsou pro Cruise koncipovány jako poslední zastávka a.k.a. grande finale a mimo jiné i proto došlo na to rozdělení "finální kapitoly" na dva filmy. Nicméně jak jsem už tady kdysi psal - dokud bude Cruise tyhle filmy točit, já na ně budu do kina chodit:-). A pak si je kupovat na placce v plechu:-).

Každopádně, s koncem Cruise v M:I (ať už to bude kdykoliv) bude mít Paramount problém a imho bude litovat, že to tehdy v Ghost Protocolu nedotáhli s tím postupným nahrazováním Cruise v sérii do konce. Protože pro tuhle ip jednoznačně platí, že M:I rovná se Cruise. Možná se pak vrátí ke konceptu seriálu a další filmy budou klasická týmovka bez výrazné vůdčí postavy.


V kině jsem byl nakonec na titulkové verzi, protože v IMAXu dabing nedávali, přestože bych jej preferoval a teď koukám, že jsem nakonec dobře udělal. Tak nějak jsem předpokládal, že u podobně velkých blockbusterů si v kinodabingu dávají studia na výsledku více záležet nejen stran počtu herců a většího rozpočtu, ale i stran návaznosti herce/dabéra, o to více, když jde o filmovou sérii jako právě zde a očividně ne.

Volbu Vondra nebo Bubník neřeším, protože uznávám oba (ano, i takoví diváci existují), byť je trochu divné se po takových letech vracet zpět, ale zbytek rolí jako opravdu vážně? To všichni dotyční neměli zrovna čas, chtěli více peněz, ukončili kariéru, nebo byly skvrny na Slunci, případně si někdo jen řekl "proč sakra ne, fanoušci nám jistě se slzami v očích poděkuji"? Jaká to škoda, že sedmičku nedělal opět Pro-Time, tam by se něco takového asi nestalo. Redabing bude až za kdoví kolik let (pokud vůbec) a do té doby nezbyde než se smířit s tímhle.

Jak dopadne dabing osmičky je mi tím pádem vlastně jedno. Pokud dodrží návaznost mezi oběma díly, tak to bude podobně "not okay at all" jako zde a pokud se nějakým zázrakem vrátí k původnímu obsazení, tak to bude ještě větší chaos než je doteď.


Tvl, Cruise musí mít nějak narušenou karmu, jinak to není možný. Sedmička měla totálně přestřelený budget kvůli pandemii a u osmičky to dost pravděpodobně dopadne stejně, jen pro změnu kvůli stávce. Už se sedmičkou je Paramount pořádně v mínusu a i kdyby ten plánovaný 3 týdenní slot v IMAXech nakonec vyšel na jedničku, osmička by musela tentokrát vážně trefit miliardu plus, aby se s oběma filmy alespoň dostal do černých čísel, na což tahle značka bohužel asi fakt nemá sílu.

Pokud se potvrdí rumor o změně podtitulu osmičky, tak doufám, že alespoň dodatečně vymažou "part one" ze všech video releasů sedmičky, jinak v tom pro neznalé diváky udělají ještě větší bordel


Na brand jako takový Paramount úplně kašle. Merch nezajímá v podstatě nikoho, spin-offy, seriály (píšu to pořád - velká chyba, že se Paramount nevrátil zpět na domácí půdu, viz ST, kde to - oproti filmům - drtí neuvěřitelně), knihy, hry nikde nic. To i ten F&F je v tomhle ohledu někde jinde. Prodělat kalhoty jen kvůli tomu, aby se značka jakože udržela v povědomí je dost drahá sranda. Zvlášť když na tyhle filmy publikum chodí primárně kvůli faktoru "film s Cruisem" a nikoliv kvůli značce.

Cenovka za oba filmy bude kolik? Minimálně 500 mega plus kampaň, možná víc (odklad na 5/25 nemusí být poslední). Daňové pobídky a pojišťovna umoří kolik? Sto mega max? V průseru jsou už teď, s osmičkou, pokud se bude pohybovat v obvyklých vodách série, tj. 500 až 800 mega ww, pak definitivně.