čtvrtek 26. srpna 2021

The Green Knight 5/10

Tak jo, vzhledem k tomu, že nejsem cílovka, budu zlej, ale každému, kdo si to užil, to přeju:-)

Čistokrevný artporn se všemi příslušnými atributy, tj. děj, který v dílčích aspektech nedává smysl; postavy vynořující se a zase se ztrácející v příběhu bez toho, aby z toho cokoliv vyplynulo (obryně, stařena s páskou přes oči, liška aj.); dlouhé záběry, podbarvené dramatickou hudbou, implikující, že se zakrátko něco stane (a samozřejmě ne, nic se nestane); snaha o jakési podobenství, případně alegorii na kdeco, snad v každém druhém záběru atd.

Má to překrásnou kameru, výprava a lokace jsou skvělé, hudba je podmanivá a herci hrají parádně (Harris je jistota, ale dokonce i Edgerton s Vikander jsou výborní a Patel mi celý film připomínal Drivera:-)), ale prostě ne. Pocitově to má 4h a některé sekvence jsem doslova protrpěl nudou (ovšem "what if" sekvence v závěru je fajn). Škoda rovněž proměnlivé kvality triků (zatímco titulní rytíř je řekněme ok, liška je tak okatě digitální, že více už být snad ani nemůže).

Po zhlédnutí, majíc podezření, že některé věci jsem pochopil špatně, nebo vůbec nepochopil, jsem na wiki přečetl plotline, ale bohužel nikoliv. Když už jsem byl při tom, přečetl jsem i synopsi předlohy a s překvapením jsem zjistil, že dává větší smysl než tento film a nadto obsahuje nějakou pointu, neřkuli poučení na závěr. Z čehož vyplývá, že neznámý autor ze 14. století imho odvedl lepší práci než Lowery:-). Kdyby se více držel původního textu, udělal by z mého pohledu lépe. Takhle, bohužel, mezi námi k harmonii nedošlo.