středa 25. srpna 2021

Reminiscence 6/10

Troška Split Second, troška Chinatown, troška Strange Days, troška Altered Carbon plus troška spousty dalších filmů, pořádně zamíchat, přidat Jackmana a Ferguson a Reminiscence je na světě:-).

Není to prequel, sequel, reboot, ani remake, nemá to za sebou knižní nebo komiksovou předlohu a to se musí ocenit. Čím více původních látek ve filmech je a bude, tím lépe (byť v tomto případě jde o slepenec nepůvodních nápadů a "původnost" tkví jen v tom, jak je zde recept namíchán dohromady). Na velkolepou post apo sci-fi to má relativně skromný rozpočet, ale výprava a triky zavdávají dojem, že film stál minimálně 2x tolik, než ve skutečnosti. S čímž souvisí i vystavěný fikční svět, který je rozhodně zajímavý a o to je větší škoda, že je po hříchu nedostatečné využitý nad rámec pouhé kulisy.

Jackman i Ferguson (kteří se po letech opět potkávají na plátně a Ferguson si tentokrát i skutečně zazpívá:-)) hrají fajn, ovšem jejich vzájemná chemie imho moc nefunguje, na rozdíl od toho, co předváděli v The Greatest Showman, kde měli ještě méně prostoru než zde. Potěší i mistr vedlejších rolí Curtis a Newton (až z titulků u tohoto filmu jsem si všiml, že si kdoví odkdy změnila jméno na Thandiwe), které to stále sluší. Bohužel je ve filmu pasována pouze do pozice opakované deus ex machina, zachraňující Jackmana od průseru/smrti (na to, že Jackman je armádní veterán dostává v průběhu filmu dost na budku:-)) a společná linka s ním je jen načrtnuta a vyznívá trochu do ztracena.

V každém případě na filmový debut a navíc autorské dílo, je to slušná práce, ale nemohu se zbavit dojmu, že v seriálu se Joy přece jen cítí více doma (přestože není film nijak dlouhý, tak jeho tempo je na můj vkus až příliš pomalé, protože pocitově má přes 2.5h). Přesto jsem na její další počin na poli celovečerního formátu zvědav. Tedy pokud na něj, po docela nezaslouženém finančním průseru, vůbec dojde.