neděle 15. srpna 2021

The Mummy

Já si naopak pamatuji, že to byla dost velká pecka už v době premiéry* a byla chválena za to, že se konečně někomu podařilo přiblížit se té kombinaci lehkosti, vtipu a akční rollercoaster jízdě (a mimo jiné třeba také přímočaře představit jednotlivé charaktery během několika sekund pomocí akční sekvence - tak jako Indy), kterou o dekádu dříve předváděl Indy a na které si drtivá většina jeho následovníků vylámala zuby (ehm, Cutthroat Island, ehm). Kromě toho to v BO dalo přes 400m (a jasně inflace, ale i tak to za sebou nechalo první dva díly Indyho), což byla na přelomu milénia slušná sumička a proto se také obratem začalo pracovat na dvojce (kde už ten kvalitativní sešup, bohužel, nastal).

Každopádně The Mummy je, spolu třeba s Piráty, krásná ukázka toho, že natočit tyhle feel good dobrodružství není vůbec jednoduché, přestože to tak na plátně možná vypadá a zdaleka k tomu nestačí jen fakt, že na to tvůrci mají hromadu peněz a áčkové herce (ehm, Jungle Cruise a - pozor hereze - částečně i Crystal Skull:-), ehm) a proto se také stále dokola studia pokoušejí tyhle etalony, mezi které se The Mummy rozhodně počítá, s proměnlivými výsledky napodobit. 

*I když uznávám, že než film doputoval do kin, tak představa předělávky kultovní hororové klasiky z 30. let do prvoplánové kopírky Indyho a navíc režisérem, který rok předtím spáchal "pecku" Deep Rising, příliš nadějí nevzbuzovala, no:-) Naštěstí tu byla Cinema, která svou recenzí veškeré obavy obratem rozmetala, takže v kině jsem nakonec nechyběl a jsem za to sakra rád.