pátek 6. ledna 2023

Renfield

Premisa zní hodně zábavně, eRko potěší vždy, Cage je (zase:-)) ve svém živlu a celkově to vypadá jako další typická cageovina z posledních pár let, což je fajn, protože já toho kluka ušatýho mám pořád rád a na každý jeho další film se podívám. Na druhou stranu ... to vypadá jako další typická cageovina z posledních pár let:-). Poslední opravdovou pecku měl přes 10 let zpátky (Kick-Ass), za rok stihne i přes pět filmů (snad tady nebude všehovšudy čtvrthodiny) a vybírá si sice zajímavé projekty, ale dost proměnlivé kvality. Jistá obezřetnost je tady tudíž na místě, ale přesto se opatrně těším.


Oceňuju nápad vzít provařené téma a změnit perspektivu, ale vypadá to docela lacině (kde v tom proboha utopili takové prachy?), má to jen hodinu a půl bez titulků, celkovým podáním (premisa, casting, řemeslné kvality) to sedí přesně mezi ty nenáročné low budget žánrovky, které se točí pro stream (a upřímně nechápu, že to tam rovnou neskončilo) a Awkwafina, která je na pěst všude, kde se objeví, jako love interest hlavní postavy? Ale no tak. Kde je Mina Harker (třeba taková Sweeney by byla o něčem jiném), když ji člověk potřebuje:-)? Kromě toho ten mix hardcore brutální akce s humornými vložkami je obecně dost těžké ve filmech vybalancovat tak, aby obě složky fungovaly a tohle úplně nepůsobí, že se to tady podařilo.


Tak že to bude míchat brutální akci a groteskní humor bylo jasné už z traileru a o Cageovi v maniakálním módu (tzv. "Cage rage":-)) snad nepochyboval vůbec nikdo:-), šlo jen o to, jak moc dobře to bude fungovat dohromady. Z trailerů jsem po pravdě neměl úplně ten pocit, takže pokud se to fakt povedlo, je to samozřejmě jedině dobře. Povedených žánrovek na pomezí komedie, akce a fantasy/hororu je jako šafránu a Cageovi bych návrat na kvalitativní/tržební výsluní přál (otázkou jen je, zda o návrat do první (herecké) ligy vůbec ještě stojí), tak doufejme, že první reakce zase pro jednou nekecaly.