středa 4. ledna 2023

Evil Dead Rise

Au, tak to bolelo a hodně. Vypadá to totálně genericky jako další torture porn brak v řadě, jen tady je známá značka, aby nalákala věrné fanoušky. Přenesení děje do města (ok, je to novinka, ale ta skvělá paranoidní atmosféra Raimiho trilogie a remake nevyjímaje stála i na tom "zlověstném" lese), černý humor nikde, pořádní démoni taky ne, žádný audiovizuální nápad, jen ten Necronomicon dává tušit, že to má mít něco společného s Lesním duchem lomeno Smrtelným zlem.

Snad trailer mocně klame tělem a Raimi s Campbellem nemají executive producer kredit jen za zásluhy a film bude alespoň na úrovni Alvarezovy předělávky, protože zatím mi to tak akorát bolestně připomnělo, jaká je neskutečná škoda, že po třetí sezóně zrušili parádní Ash vs Evil Dead.


Pojmenovat film Evil Dead a vykašlat se na humor je krok vedle, sorry jako. Jo, jasně že to udělat jde, ale půlka kouzla je prostě pryč. Tahle značka je unikátní právě tou mírou nadsázky a parodie a bez ní zbyde obyčejný zástupce hororového žánru (kterých jsou tuny). To samé třeba Jacksonův Braindead. Po pouhém gore festu, se kterým přišel remake a s nástupem Ash vs Evil Dead to skoro už vypadalo, že to studio pochopilo. Očividně chyba lávky. Jestli to tam někde je a jen tenhle konkrétní trailer se soustředí na prezentaci gore, tak fair enough, ale Raimi žádné podobné zdůrazňování nepotřeboval.


OK, trademarkový nálet kamerou a výlet do divočiny už vypadají trochu nadějněji, než ten generický gore fest v minulé ukázce. Už jsem se bál, že se v tom baráku/bytě odehraje celý děj od začátku do konce. Jinak ale sorry, Evil Dead v tom pořád nevidím ani náhodou a kdyby mi někdo řekl, že jde o další klon/pokračování Exorcisty, tak bych tomu bez problému uvěřil. Asi budu muset doufat, že to tady pro mně dopadne podobně jako loni s Prey, kdy na mně trailery taky moc nefungovaly, ale film jsem si nakonec docela užil.


Fajn, pokud tady fakt zapracovali na mytologii a hlavně humoru, tak tomu nakonec dám šanci. To, že to bude masivní gorefest, bylo z trailerů jasné předem, ale humor v nich úplně absentoval a stran mytologie se tam ukázalo jen nezbytné minimum (Necronomicon). Přitom vedle groteskního násilí se v obou případech jedná o základní pilíře celé značky a bez nich to prostě není ono, pokud má jít o "plnohodnotného" pokračovatele Raimiho série, viz Alvarezův remake, kde bylo gore nastaveno na maximum, ale to bylo tak vše.