neděle 15. května 2022

The Bad Guys 7/10

Jeden z těch nemnoha příkladů filmu, který je (nejen) na poli animáků jen "poskládán" z oblíbených témat a příběhových linek, které se už mnohokrát objevily jinde a do jisté míry se z nich, svým průběžným a častým opakováním, již staly klišé, tudíž by člověk očekával, že výsledný "produkt" nebude nic moc, ale kupodivu to v tomto případě zafungovalo velice dobře a opět se tak potvrdilo známé pořekadlo, že celek je větší, než součet jeho jednotlivých částí:-).

Takže tady máme svět, ve kterém antropomorfní zvířata žijí mezi lidmi, aniž by to někomu z lidí přišlo zvláštní, hlavní postavy, složené z druhů, které v žebříčcích popularity tak úplně nevládnou (od čehož se následně odvíjí zápletka), snažící se okolí (a vlastně především sebe) přesvědčit, že jsou padouchy (přestože jde v jádru o - jak jinak - dobráky od kosti), klasický heist movie, kombinovaný se špionážní linkou (oblíbená formulka "kdo proti komu a proč" se v průběhu děje samozřejmě několikrát protočí), nebo "překvapivé" odhalení identity hlavního záporáka (které je sice předvídatelné v podstatě od začátku, ale k podobným filmům už tak nějak patří:-)).

To celé je pak doprovázeno opravdu sympatickými postavami ústřední pětice (přičemž Haďák naprosto vládne a krade si celý film pro sebe až do takové míry, že bych si okamžitě dal nějaký spin-off jen o něm:-)), vtipnými dialogy, parodickými prvky nebo celými scénami, svižným tempem, slušnou akcí, plnou grotesky a jednotlivých gagů, nepostradatelným, ale zároveň nenuceným, poučením o síle přátelství, moc příjemným vizuálem (který sice laťku nikam neposouvá, ale svou práci odvádí více než dobře) a pár originálními nápady typu rehabilitačního programu pro dopadené zloduchy, v závěsu za všemi obvyklými ingrediencemi žánru (tj. dojemnými, legračními, dramatickými, napínavými, atd. momenty), které jsou zde přítomny v dostatečném množství.

Někdy u filmu ke spokojenosti prostě stačí jen poctivé a zábavné řemeslo bez výraznějších uměleckých ambicí a tohle je právě takový případ. Pokud DreamWorks odklepne pokračování (vzhledem k obstojným tržbám snad ano) a titulní partička se vrátí v podobě Good Guys, já budu určitě opět u toho:-).