pondělí 16. května 2022

Prey

"The filmmakers were committed to creating a film that provides an accurate portrayal of the Comanche and brings a level of authenticity that rings true to its Indigenous peoples. Myers (pozn.: producent), an acclaimed filmmaker, Sundance Fellow and member of the Comanche nation herself, is known for her attention and dedication to films surrounding the Comanche and Blackfeet nations and her passion for honoring the legacies of the Native communities."

Tohle přesně chci od eRkového akčního sci-fi s kultovním lovcem z vesmíru:-).

Pitch meeting si představuji nějak takto:

"Hele, co kdybychom natočili historicky věrný film o našem kmeni?"

"To by bylo super, ale na tohle nám nikdo prachy nedá, protože tržební potenciál je nula."

"No, a co kdybychom do toho namontovali nějakou známou frančízu, třeba....třeba, no třeba Predátora."

"Hmmm, tak Predátora říkáš, jo?"

A zbytek je, jak se říká, Hulu historie:-).


"Set in the Comanche Nation 300 years ago..."

Na bambitce bylo vyryto 1715, takže časově by to plus minus odpovídalo. Jako bylo by to super, kdyby z toho vylezlo něco jako The Last Of The Mohicans Comanches:-) (časově je to taky blízko), akorát z druhého konce Ameriky a s Predátorem, ale na zázraky u téhle frančízy už tak nějak nevěřím.


Nevím no, být to nějaký indiánský survival nebo levnější Apocalypto, tak dejme tomu, ale vypadá to strašně lacině - od vizuálu přes vfx po lokace (a začínám pomalu věřit tomu rumoru, že celý film se bude točit okolo pobíhání v jednom lese) a dějově imho nepřijdou s ničím jiným, než co jsme viděli v poslední půlhodině jedničky (Arnie+camo+boobytraps vs Yautja) a následně v poslední čtvrthodině trojky (dtto). Překvapit to samozřejmě může, ale předem od toho nečekám raději vůbec nic.


Arnieho řešení bych sem netahal, protože i když Predátora zabil díky své chytrosti, pořád to bylo tím beranidlem (nebo jak se to jmenuje:-)), které dostal do korun stromů. Kdyby na jeho místě byla 50 kilová Anna nebo tahle indiánka, tak nemají šanci. To už je fakt lepší přístup ala Brody nebo Glover.

Já se bojím, že pokud to zase budou na konci filmu chtít zahrát na mano a mano, tak z indiánky bude muset být Mary Sue a/nebo z Predátora udělají neschopného idiota (což tak trochu museli dělat v každém filmu, ale tady to bude o to víc bít do očí).

Přitom když už je tady celý kmen, tak by se přímo nabízelo, aby toho využili a na Predátora zaútočili všichni najednou jako organizovaný tým a díky tomu (nas mnogo+guerrillová taktika hit&run) ho zlikvidovali. A ne že zase Predátor vykosí jednoho po druhém a na konci si to "rozdá" s indiánkou.


Aha, takže už je jasné, jak obejdou problém metr šedesát/padesát kilo herečka vs dva a čtvrt metru/dvě stě kilo predátor - 'Frankly, it’s the smallest, slimmest, I think, of the Predators, though still a hulking alien creature..'. A k tomu zase nový design , protože proč ne (Prometheus/Covenant, Predators/The Predator, nebo remake RoboCopa očividně jako "tudy ne, přátelé" nestačil, takže to jen tak pro jistotu vyzkoušíme znovu:-)). "Těším se" co z nich ještě do premiéry vypadne.


Z toho rozhovoru mi nepřipadá, že bude řeč jen o nějakých drobných variacích jako tady, když mění celkovou fyzickou konstituci + hereckou masku + masku postavy, ale že půjdou cestou dalšího super predátora. Pokud to tak vážně bude a někdo to kvituje, tak ok. Sice si počkám na výsledek a pak budu hodnotit, ale důvěru předem to ve mně fakt nevzbuzuje - zvlášť po podobných pokusech v posledních dvou filmech.


Už jen maskování a maska, která jim dovoluje vidět všechna spektra elektromagnetického záření, jim dodává über taktickou výhodu i kdyby ramenní kanón nechali doma ve skříni:-). Kdyby chtěli výzvu, tak vyrazí na lov jen s vysunovacími čepelemi, příp. s shurikenem a kopím a pěkně bez lékárničky (a.k.a. mano a mano na konci jedničky).

Jsem zvědavý, jak moc "earlier iteration" ty zbraně ve filmu nakonec budou, aby to nedopadlo stylem "jsme rasa odkojená bojem a lovem, vesmírem lítáme stovky let, ale plazmový kanón jsme vynalezli teprve před rokem":D. Chápu, že filmařsky to nějak zfixlovat museli, aby měli lidé alespoň nějakou šanci (jinak by děj skončil po 5 minutách krvavých jatek), ale indiáni/osadníci a 300 let v minulosti byla jejich volba, že ano.