čtvrtek 5. května 2022

Medieval

Z teaseru je pro ne-středoevropana jasné akorát to, že to bude ve středověku, asi to bude brutální a má to tak generický mezinárodní název, že víc už to snad ani nejde (i ten pracovní "Warrior of God" by byl teda lepší). Uvidí se, jak na tom budou plnohodnotné trailery, ale i tak. Bude to v dnešní době (BO průser TLD, BO průser Northmana) stačit?

Já jsem fanoušek žánru, takže se na film těším, ať už kvalitativně dopadne jakkoliv a naštěstí pro všechny zúčastněné to má směšný budget (okolo 25m), ale pesimisticky čekám, že to bude další finanční průser (bohužel).


O něco lepší, než mezinárodní verze, ale až na pár lidí v castingu to stále ničím nevystupuje z řady všech těch ostatních "vysokorozpočtových" historických fláků o lokálním národním hrdinovi, kterých je plná IMDb, původem z Ruska, Indie, Číny a vlastně celkově z Asie, přičemž v jejich případě je, když už nikdo ve světě, dokáže finančně podržet domácí publikum, díky počtu obyvatel. Kdo dokáže podržet Medieval těžko soudit.

Jako fanoušek historie a tady navíc k tomu té naší, se na film těším, ale čekám trochu výpravnější, ale přesto převážně konverzačku s velkou bitvou na konci, popř. na začátku (pokud bude celý film flashback) a to bude vše, přičemž "trochu výpravnější" a "velkou" je samozřejmě myšleno na naše (skromné) poměry. Pokud to bude cokoliv víc, tak tím lépe, ale velké naděje tomu nedávám.


Hmm, tím se tedy vysvětluje ten ultra generický mezinárodní název filmu. Dle traileru to tematicky asi bude totéž co Scottův Robin Hood. Vezmeme slavnou historickou postavu, zasadíme ji do úplně smyšleného "men on a mission" příběhu, okolo rozestavíme postavy, které se jmenují stejně jako ty historické a v posledních pár minutách/vteřinách filmu ukážeme titulního hrdinu v poloze, kterou si většina znalého publika představí, když se řekne film o dané historické postavě, přičemž pro všechny ostatní to bude jen "nízkorozpočtové historické béčko ve stylu Dirty Dozen".

S tím směšným budgetem je to řešení, jak se vyhnout potřebě ukázat masivní davové scény a velkolepé bitvy a před investory je jistě lepší hovořit o "nízkorozpočtové historické béčko ve stylu Dirty Dozen", než o "film o Janu Žižkovi", kterého jako historickou postavu v zahraničí asi zná málokdo. Každopádně bude imho dost důležité, jak si kdo předem nastaví divácká očekávání.


Ta kombinace traileru a hudby vypadá napůl šíleně a napůl směšně, ale na druhou stranu cílovka pro tohle konkrétní podání je US publikum  a tam moc způsobů, jak film prodat, asi není.

Hlavní postavu tam nezná skoro nikdo a i kdyby, tak je to prakticky jedno, když je příběh vymyšlený od začátku do konce, takže nezbývá, než to tlačit jako low cost akční historické béčko (což tak imho i dopadne) s eRkovým ratingem a amíkům to zabalit do hudebního doprovodu, který znají a mají rádi.

Jákl měl před pár dny rozhovor v DVTV (ano, zmínka o Braveheart samozřejmě i tentokrát included:-)) a uvedl v něm,  že Caineovi se hodně líbil scénář a proto na roli kývl, takže malá naděje, že to nakonec bude povedené low cost akční historické béčko, ještě žije.


To střídání záběrů s páskou přes oko a bez se na poli dvou minut ztratí, tady v rámci vteřin to působí docela vtipně:-).

Jinak jsem až teď narazil na synopsi filmu a pokud je to fakt ofiko (tváří se to tak), tak na mě působí, že v podstatě vykecala celý děj filmu:-).

"Inspired by the true story of Jan Zizka, one of greatest warriors in history. After the death of its emperor, the Holy Roman Empire is plummeting into chaos while feuding Kings battle for control of the empty throne. Daring mercenary leader Jan Zizka is hired to kidnap the powerful Lord Rosenberg's fiancée, Lady Katherine to prevent Rosenberg's rise to power. As Katherine becomes caught in a dangerous political game between the monarchs, Jan falls in love with her strong spirit and dedication to saving the people. In an attempt to liberate her, he fights back with a rebel army to battle the corruption and greed in the aristocracy. Jan realizes that the fate of the Empire doesn’t lie in the hands of Kings, but in the hands of his own people."