neděle 22. května 2022

Doctor Strange In The Multiverse Of Madness 6/10

Mnohovesmír promarněného potenciálu:-). Feige si může gratulovat, že osud tomu chtěl a třetí Spidey šel do kin jako první a namlsal/nahypoval diváky na alternativní reality a camea kdekoho, což následně trailery na druhého Strange ještě násobily, díky čemuž v kinech slušně inkasoval. Přestože jde (opět) o tradičního zástupce dlouhé řady průměrných dvojek/trojek, které slouží jen jako vycpávka mezi jednotlivými velkými eventy, popř. celými fázemi (čest všem výjimkám).  

Řemeslně samozřejmě ok, herci fajn (Olsen jednoznačně vede:-)), akce vcelku slušná (bohužel ale žádná do budoucna ikonická scéna se nekoná) a to je tak zhruba vše. Příběhově značně odbyté, možnosti alternativních realit trestuhodně nevyužity (to i ten třetí Spidey si s tímhle konceptem dokázal poradit, resp. vyhrát, lépe a to v jeho případě šlo jen o hození pár postav odjinud do "našeho" světa, dokonce i seriálový Loki je jiná liga a o takovém Everything Everywhere All at Once ani nemluvě, to je už úplně jiný sport:-)), camea po všem tom hypu a historkách, jak se mocně přetáčelo a přidávaly se další postavy, doslova o ničem (Stewarta jsem sice moc rád v jeho roli opět viděl, ale postava a její přínos zápletce je pouze na úrovni "hele, koho jsme dokázali ukecat, aby se asi na 5 minut ukázal v našem filmu") a zdaleka nejlepší humorná sekvence je o postavě, která v MCU pouze dočasně "hostuje", to hovoří za vše.

Plus teda tímto filmem ustanovené potvrzení, že filmy budou asi vážně těsně navazovat na seriály, mně také ne-až-tak-potěšilo. Protože i u těch epizod si dají práci s nějakým minutovým recapem na úvod (a to mají mezi sebou jen týdenní rozestupy), zatímco tady se veškeré události ve WandaVision pro ne-diváka odbydou jednou větou, která navíc žádnou informační hodnotu nenese, ale zároveň z nich celá zápletka a motivace některých postav vychází. 

V alternativním vesmíru by byl druhý Strange možná pecka, v tom našem, ve kterém přichází po Civil War, třetích/čtvrtých Avengers nebo třetím Spideym, bohužel nikoliv a je to škoda. Potenciál tady byl mnohove..., totiž nesmírný:-).