neděle 16. ledna 2022

The Dark Knight

Mistrovský kousek, instantní kult a klasika, novodobý stavební kámen žánru a film, který definitivně zacementoval Nolana jako top tier filmaře a především dokázal přesvědčit lidi, kteří do té doby komiksovky nebrali vážně (nebo jimi rovnou pohrdali), že i v rámci tohoto (sub)žánru lze natočit snímek, který bude směle konkurovat těm nejlepším filmům všech dob (a nějakou dobu si na imdb pobude rovnou jako no. 1:-)).

Do teď si pamatuji, jaké to bylo tehdy absolutní zjevení, které bych ohlasy publika přirovnal možná jen k Matrixu o dekádu dříve. Po jedničce asi většina lidí předpokládala, že dvojka bude hodně dobrá, ale že to Nolan posune až na takový "whole new level" čekal imho málokdo a totéž se týkalo i hereckého výkonu Ledgera.

Když jsem seděl v kině, po pár minutách jsem si v duchu říkal, že takovou strhující jízdu Nolan nemůže udržet až do konce 2.5h filmu, protože takových filmových klenotů je v kinematografii obecně poskrovnu a pravděpodobnost, že dalším z nich bude zrovna žánrová komiksovka o netopejrovi a klaunovi je dost malá. Po skončení filmu jsem se zařekl, že Nolana už nebudu v budoucnu podceňovat:-).

Kéž by se něco podobného, alespoň vzdáleně, povedlo i Reevesovi a Pattinsonovi (u kterého sázím na to, že nemálo nepřejícníků překvapí úplně stejně jako Ledger po premiéře TDK). Podle dosavadních trailerů tady, minimálně teoretická, šance rozhodně je.