pátek 26. března 2021

Zack Snyder's Justice League 7/10

Ale vlastně jo, je to pro mně tak na 6/10, ale dopadlo to lépe, než jsem čekal, takže za moment překvapení přihodím ještě bod navíc (spíše tak půl bodu, ale na půl body se nehraje):-).

Trapné vtípky zmizely (bohužel včetně toho jediného dobrého, tj. laso pravdy vs Aquaman); rozvedení charakteru Cyborga; level otravnosti Flashe značně snížen; záporák už není jen shluk pixelů, ale má i nějaké pozadí; celá wtf linka s rodinou uprostřed epicentra také pryč; kostky jsou trochu více vysvětleny (i tak jsou stále jen McGuffin a namísto nich by mohlo pohánět děj cokoliv jiného), plus drobné zábavné etudy jako čajový servis a nakonec přepracované finále a Flashův časový příspěvek. Rytířomůrový epilog sice nikam nevede a klidně bych se bez něj obešel, ale plusové body pro Snydera za fanservice.

Nicméně jsou zde i nějaké ty žabičky na prameni. Třeba použití formátu 4:3 jsem dosud nepochopil - protože takový obrazový poměr vynikne v IMAXu, použije se u filmu, který je určen pro VOD a tudíž pro běžné širokoúhlé TV a monitory, přičemž do kin se téměř jistě vůbec nepodívá, natož do IMAXu. To dává smyl. Zrovna filmu tohoto typu (blockbuster plný davových a epických scén, nebo se o to alespoň snaží) to imho docela ubližuje, ale předpokládám, že Snyder si myslel, že to filmu pomůže, tak nezbývá, než mu věřit, no. Zpomalovačky především z počátku (fotbal, kafe) byly zbytečné a po pravdě dost otravné, protože filmu nic navíc nedaly a jen zdržovaly děj a natahovaly už tak značnou délku filmu. Což, bohužel, platilo i pro sekvenci Flashe (při vzpomínce na Quicksilvera totálně zabitý potenciál). Naštěstí v pozdějších částech filmu se již Snyder držel zkrátka. Hudební podkreslovačky k jednotlivým postavám na mně dojem moc neudělaly, ale dejme tomu.

No a nakonec samotná délka filmu. Chápu, že Snyder chtěl naplno využít toho, že tvoří pro VOD a nemusí se tak omezovat v rozsahu plus má jedinou/poslední šanci dodat divákům svou vizi a nacpal do filmu proto opravdu vše (včetně nyní již slepých uliček typu celý epilog). Mám ale pocit, že se v jeho případě trochu opakuje "čínský, totiž irský syndrom" a minimálně hodina mohla zůstat na podlaze střižny, aniž by výsledný film jakkoliv utrpěl. Možná, kdyby byl film rozdělen na dvě části, které by fungovaly jak v rámci celku, tak i samostatně, bylo by to lepší/zábavnější/stravitelnější (a možná taky ne:-)).

Přesto všechno jsem se slušně bavil. Celkově rozhodně posun od Whedonovy verze (5/10) a jsem docela rád, že to vzniklo. Na druhou stranu už se nikdy nedozvíme, jak by Whedonova verze vypadala, kdyby na ni měl 4 hodiny, nebo jak by vypadal sestřih od Snydera, kdyby se musel vejít do zhruba 2 hodin, že. Aby případný úspěch rozpoutal lavinu a každý druhý film s problémovou produkcí bychom postupem času měli ve dvou a více verzích sice není úplně nejlepší nápad, ale v jistých výjimečných případech (třeba Event Horizon a možná i ten Ayer cut) by to bylo fajn.