úterý 26. prosince 2023

Rebel Moon: Part One – A Child Of Fire 4/10

Nemalé zklamání, po legračně otřesných trailerech jsem se těšil na vážného vyzyvatele tureckých SW o post filmového pekla na zemi a nakonec se tak nestalo. Bohužel Snyderův nejnovější počin není tak neodolatelně mizerný, až by byl třeskutě zábavný, je pouze odbytě mizerný. Známé sousloví "to nejlepší z obou světů", tj. v tomto případě téměř neomezená tvůrčí svoboda a téměř bezedná kapsa Netflixu, se v mistrově podání nepřekvapivě znovu přetavilo do jiného známého sousloví a totiž "to nejhorší ze Snydera v neředěné formě":-).

Což znamená nezajímavá dvouhodinová verbovačka partičky zaměnitelných postav (Snyder se vůbec nepoučil, už v Army Of The Dead to bylo zdlouhavé a nudné, tady je to úplně stejné a navíc natažené na celovečerní stopáž) s občasným výskytem nezapamatování hodné akce. Snyder není schopen přijít s jakýmkoliv vlastním kreativním nápadem, od výchozí premisy a worldbuildingu, přes děj a postavy, až po designový styl a obecně produkční hodnoty. Co scéna, to (povětšinou doslovná) vykrádačka libovolného kultovního/klasického fantasy/sci-fi/historického filmu, na který si divák vzpomene, přičemž míra recyklace SW (droid, mimozemšťané, kantýna, impérium, světelné meče, hlavní záporák takticky uklizen až do dalšího filmu, chybí jen odlétající úvodní titulky:-)) je už pomalu na hraně nezamýšlené parodie. 

K tomu je potřeba přičíst generický audiovizuál, pochopitelně tuny zpomalovaček a tentokrát dokonce zpomalovačky ve zpomalovačkách (vizionář Snyder se opět překonává:-)), ukázkově jednorozměrné postavy, které jsou divákovi úplně ukradené (všechny bez výjimky), hlubokomyslné dialogy o ničem, nulové charakterové motivace (zdejší způsob verbování postav na misi se jednou bude vyučovat v lekcích tvůrčího psaní:-)), bohužel totální absenci humoru (podobný film by jej potřeboval jako máloco), plus tuctovou akci a bitky, kterých je v celém ději, až na samotné finále, podezřele málo. Casting nemá vůbec cenu řešit, protože nikdo z přítomných nemá pořádně co hrát. Snad jediný, kdo se tady o něco alespoň trochu zajímavého pokouší, byť s proměnlivým výsledkem, jelikož si rovněž "vypůjčuje" kdeco z kdečeho, je Holkenborg v rámci OST. Celkově filmový waterboarding a to je Snyder zatím jen v poločase.